Onstemd talent

Een violist...

Onstemd talent

Een violist...

Naast die ene winnaar van Wimbledon, topsolist in de Met New York staan talloze mensen die even hard gewerkt hebben, maar die top net niet gehaald hebben. In hun verhaal ben ik geïnteresseerd.

Vanwaar die interesse? Dat heb ik me natuurlijk afgevraagd en ben tot de volgende slotsom gekomen: Vroeger was ik altijd jaloers op mensen met een groot, duidelijk talent. Ik was altijd in van alles een redelijk goed, maar concentreerde nooit mijn aandacht op één zaak. Ik versnipperde mijn aandacht, terwijl de getalenteerden steeds beter en beter werden op hun vakgebied.

Pas later drong tot me door dat zo'n groot talent lang niet altijd "leuk" is. Want wat nu als je niet bereikt wat je al die jaren voor ogen hebt gehouden? En zoals de hoofdpersoon van mijn documentaire zegt: " Als je niet gelooft dat je de top bereikt, dan houd je die studie helemaal niet vol. Dat vertrouwen, die ambitie moet je hebben."

De documentaire Ontstemd Talent vertelt het verhaal van violist Frits Schutte. Hij werd als jong talent van school gehaald en studeerde acht uur per dag viool met het oog op een glansrijke solo carrière. Maar het liep anders.
Op zijn negentiende stopte hij met het Sweelinck Conservatorium, en stond zonder diploma's op straat. Zijn grote talent was opeens een ballast geworden in plaats van een drijfveer.
Hoe gaat iemand om met zulk een ontstemd talent?
Frits gaf zich op voor de Commando's en ging kickboxen.
Hoe het verder ging vertel ik niet, luister maar naar "Ontstemd Talent".
Een documentaire gemaakt door Stef Visjager.

advertentie