Argos

Rechtsherstel Sinti en Roma

Argos

Rechtsherstel Sinti en Roma

Onderzoek naar de besteding van de rechtsherstelgelden voor Sinti en Roma
Herhaling van de 'Argos'-uitzending van 29 september 2012 waarin aandacht werd besteed aan de besteding van de rechtsherstelgelden aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog onder Sinti en Roma. In 2000 verstrekt het kabinet-Kok II 30 miljoen gulden aan subsidie. Uit de Sinti en Roma-gemeenschap komen berichten dat het geld niet goed besteed wordt door het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) onder voorzitterschap van PvdA-er Joop Worrell. Hij adviseert tot ontbinding van de organisatie en geeft zijn schoonzoon de opdracht te onderzoeken wat er met het resterende subsidiebedrag moet gebeuren.
ARCHIEFMATERIAAL.
TELEFOONGESPREK met Lalla Weiss, die werkzaam is geweest bij het NISR en zich al jaren inzet voor de belangen van Sinti en Roma. Zij heeft een werkgroep opgericht die zich buigt over de besteding van de rechtsherstelgelden.

Radio Onjo: boek over 200 jaar monarchie in Nederland
STUDIOGESPREK met historicus en journalist Jaco Alberts over zijn boek 'De Nederlandse Monarchie, 200 jaar koninkrijk in acht affaires'. In het boek portretteert Alberts acht Oranjevorsten aan de hand van minder bekende gebeurtenissen uit de verschillende regeerperioden. Aandacht voor koning Willem III, koningin Juliana en de ceremoniële rol van koning Willem-Alexander.

Presentatie: Max van Weezel.