OVT

o.a. Treinen in oorlogstijd, het Beestmensch Klaas Carel Faber

OVT

o.a. Treinen in oorlogstijd, het Beestmensch Klaas Carel Faber

Acte van Verlatinghe; Treinen in oorlogstijd; Column John Jansen vanGalen; Het Beestmensch Klaas Carel Faber; J.L. Heldring overleden; Inhet spoor van prins Bernhard; Het Spoor terug: 175 jaar Artis, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Acte van Verlatinghe

vanaf 00:07:56

Koning Willem-Alexander beriep zich in zijn inhuldigingstoespraak op de Acte van Verlatinghe uit 1581. Wat hield dat Plakkaat van Verlatinghe in? Historicus Coos Huijsen, auteur van het boek ‘Nederland en het verhaal van Oranje’ over de keuze van Willem-Alexander om terug te grijpen op deze acte.

Sporen naar het front. Treinen in oorlogstijd

vanaf 00:18:26

Guus Veenendaal over zijn boek ‘Sporen naar het front. Treinen in oorlogstijd’.Van de vroegste geschiedenis van de spoorwegen tot de Koude Oorlog, waarin de spoorwegen voor het laatst een rol van betekenis speelden. De tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ is te zien in het spoorwegmuseum.

De column van de journalist John Jansen van Galen

vanaf 00:34:50

De column van de journalist John Jansen van Galen

Het beestmensch. De jacht op Nedernazi Klaas Carel Faber

vanaf 00:38:17

De journalist Arnold Karskens over de jacht op de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber., beschreven in zijn boek ‘Het beestmensch. De jacht op Nedernazi Klaas Carel Faber’. Klaas Carel Faber voerde als medewerker van de Gestapo en de Sicherheitsdienst, de staatsinlichtingen- en veiligheidsdienst van de ss, een schrikbewind in Groningen. Faber werd veroordeeld voor zijn moorden, maar ontsnapte in 1952 en woonde tot zijn overlijden in 2012 als vrij man in Duitsland.

In Memoriam J.L. Heldring

vanaf 01:05:28

Afgelopen week overleed de columnist en oud-hoofdredacteur van het NRC J.L. Heldring op 95-jarige leeftijd. OVT-eindredacteur Paul van der Gaag maakte enkele weken voor zijn dood nog een interview met Jérôme Heldring over zijn samenwerking met de diplomaat Herman van Roijen voor de Spoor terug-documentaire.

In het spoor van Bernhard. Het verhaal van lijfwacht Pieter Wondergem

vanaf 01:09:31

Deze week verschijnt ‘In het spoor van Bernhard. Het verhaal van lijfwacht Pieter Wondergem’. Pieter Berend Wondergem raakt in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de Binnenlandse Strijdkrachten en wordt hij chauffeur en lijfwacht van Prins Bernhard. Dit boek vertelt zijn verhaal van de oorlog tot nog lang daarna in Indonesië direct na de capitulatie van de Japanners, waar hij heen ging in opdracht van de prins om er 'kwartier' te maken voor de ongekroonde onderkoning van Nederlands-Indië. Een gesprek met de journalist Herman Spinhof die het boek schreef met de kleinzoon van Wondergem Marco van Doeland.

Het Spoor terug: 175 jaar Artis, dl. 2

vanaf 01:23:37

Het Spoor terug: 175 jaar Artis Een tweeluik over de oudste Nederlandse dierentuin in Amsterdam. Artis werd in 1838 opgericht door Gerard Westerman onder het motto Natura Artis Magistra: De natuur is de leermeesteres van kunst. Hoe kwam Artis door de Oorlogsjaren en hoe ontwikkelde Artis zich daarna. Met o.a. oud-Artis directeur Maarten Frankenhuis, auteur van het boek ‘Overleven in de dierentuin, de oorlogsjaren van Artis en andere parken’. Deel 2: Artis 1940-2013 Samenstelling: Astrid Nauta