Villa VPRO

o.a. Groot Britannië drijft steeds verder weg van de EU

Villa VPRO

o.a. Groot Britannië drijft steeds verder weg van de EU

In Maastricht is een coffeeshophouder van zijn bed gelicht nadat hij Wiet aan buitenlandse klanten verkocht heeft. Maar mag dat wel? Advocaat Sydney Smeets heeft het antwoord. Het zijn roerige politieke tijden in Groot Britannie, de anti-Europasentimenten zijn groot. Arnold Bakker praat ons bij. En in het panel Klinkende Munt laten Paul Jekkers en Marianne Thijssen hun licht schijnen over de economische en financiele actualiteit.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Coffeeshophouder ontwettig van zijn bed gelicht

vanaf 00:03:27

Afgelopen zondag besloten coffeeshops in onderandere Maastricht ook buitenlandse klanten gewoon te bedienen. BurgemeesterOnno Hoes kondigde aan keihard op te treden, maar de politie liet decoffeeshophouders zondag gewoon hun gang gaan. Gisteravond lichtte de politietoch een coffeeshophouder van zijn bed.Advocaat SidneySmeets die een boek schreef over het Nederlandse softdrugsbeleid betoogd dat dit niet had mogen gebeuren.

Metropolis radio: Rioolgebruik

vanaf 00:09:00

Het is vies, stinkt en journalisten worden er niet graag mee geassocieerd. Het riool !! Dit alles weerhoudt onze correspondenten niet om wereldwijd de afvoersystemen te verkennen. Metropolis duikt deze week de riolering in. Vandaag een rondleiding door de Belgische riolen.

Groot Britannie drijft steeds verder weg van de EU

vanaf 00:14:40

Politiek gezien lijkt Groot Brittannië steeds verder af te drijven van het Europese vaste land. De anti-Europapartij UKIP in Groot-Brittannië heeftbij lokale verkiezingen dit weekend bijna een kwart van de stemmen gekregen en onder de bevolking is er steeds een sterkere weerstand tegen de Europese Unie. Arnold Bakker, Verenigd Koninkrijk specialist, volgt de politieke ontwikkelingen in Engeland op de voet. 

Eurobureau

vanaf 00:35:56

Stopt Europa met bezuinigen? Je zou het haast denken. De Franse minister van financiën had het op de commerciële radiozender Europe 1 over het einde van het dogma van de 'austerité'. Een Frans woord voor permanente zuinigheid. Ook de Engelsen noemen het austerity. In elk geval erger dan soberheid. Want het kost de Europeaan miljoenen banen. Ook de nieuwe premier van Italië Enrico Letta zei dat het nu tijd wordt voor investeringen. Bovendien zei enkele weken geleden de voorzitter van de Europese Commissie Barroso in een onbewaakt moment dat de limiet bereikt was. Vorige vrijdag kwam commissaris Olli Rehn van monetaire zaken met de nieuwe economische cijfers. De eurozone raakt dit jaar niet uit de recessie. In het Nederlandse rapportje werd ruiterlijk toegeven dat de bezuinigingen deels de oorzaak zijn van de significante Nederlandse krimp.Hoewel de begrotingsinspanningen van Nedereland 'tot stilstand zijn gekomen'. De Europese Commissie stuurt nu aan op een structureel evenwicht in de begrotingen. Duitsland en -jawel- Italië hebben dit doel eind dit jaar al bereikt. Duitsland wordt daar op aangesproken. Onnodig en contra-productief voor de zuiderse landen. Want hebben nood aan Duitse consumptie.

Panel: Klinkende Munt

vanaf 00:41:22

Met Paul Jekkers, bestuurslid van Bond Voor Post Personeel en Marianne Tijssen mede-eigenares  van The Five Degrees, een bedrijf dat financiële producten voor bedrijven ontwikkelt en voormalig manager bij ABN AMRO. Zij praten over de uitspraken van IMF-topvrouw Christine Lagarde over de drie procentsnorm voor Nederland en de rode cijfers die PostNl vandaag presenteerde.