Villa VPRO

o.a. De maan is een uitgeknepen jeugdpuist, Sloveense banken in het nauw

Villa VPRO

o.a. De maan is een uitgeknepen jeugdpuist, Sloveense banken in het nauw

Bram Peper reageert op de handreiking van de VVD. Volgens de PvdA prominent is het verstandig dat de liberalen hun sociaal-democratische coalitie partner ademruimte geven. In Metropolis kruipt Lex Rietman door de riolen van Barcelona en hij vraagt zich af hoe mensen een wasmachine door hun wc gespoeld krijgen. Econoom Fabian Briegel vertelt hoe het komt dat de Sloveense banken ook bijna doorgespoeld dreigen te worden en of Europa daar eigenlijk wel iets aan kan doen.Frederique Melman neemt ons mee naar de maan en vertelt dat het mysterieuze hemellichaam een soort uigeknepen puist is. Het buitenland panel heeft het over de toekomst van de drones die, zo bleek afgelopen week, gewoon gehackt kunnen worden.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bram Peper:'Verstandig van VVD om open te staan voor onderhandelingen over strafbaarstelling illegaliteit' .

vanaf 00:03:02

PvdA prominent Bram Peper vindt het verstandig dat de VVD een handreiking doet aan coalitie partner PvdA.

Metropolis Radio: Spanje

vanaf 00:08:45

Het is vies, het stinkt en journalisten worden er niet graag mee geassocieerd. Het riool !! Dit alles weerhoudt onze correspondenten niet om wereldwijd de afvoersystemen te verkennen. Metropolis duikt deze week de riolering in. Met vandaag een bijdrage van Lex Rietman vanuit Spanje.

Sloveense banken in het nauw

vanaf 00:14:30

Sloveense banken zitten in de problemen net nu het land zich bij de Europese Monetaire Unie wil aansluiten. In Brussel begint Slovenië een splijtzwam te worden. Econoom FabianBriegel legt uit hoe het zover heeft kunnen komen en wat de Slovenen te wachten staat.

De maan is een uitgeknepen jeugdpuist.

vanaf 00:36:59

Wat weten we eigenlijk van de maan? Volgens wetenschapsjournalist Frederique Melman tasten we over de geschiedenis van het  hemellichaam nog veelal in het duister. Maar Nederlands onderzoek toont aan dat de maan een jeugdpuistje is van onze eigen moeder aarde.

Buitenlandpanel

vanaf 00:41:24

Wie durft de patstelling in Syrie te doorbreken? Voorlopig niemand. Internationaal heeft iedereen zo zijn eigen agenda. Rusland en China houden niet van afgedwongen regimewissels. Het Libiescenario waarbij uiteindelijk kolonel Kadaffi van het toneel verdween is voor de twee grootmachten niet voor herhaling vatbaar. Israel en Iran hebben ook geen direct belang bij het verdwijnen van president Assad. Elk alternatief lijkt erger. Dit sluit natuurlijk niet uit dat Israel zioals deze week acties onderneemt om te voorkomen dat een groep als Hezbollah niet al te veel van de situatie kan profiteren. De Verenigde Staten steunen wel het Vrije Syrische Leger maar zijn zeer beducht voor alle risico's die een machtsstrijd tussen de verschillende partijen na het verdwijnen van Assad meebrengt. Iedereen heeft zo zijn eigen agenda's en iedereen maakt ook zijn eigen kosten-batenanalyse. De patstelling is dus volledig. Panelleden: Chris Kijne (VPRO), Christ Klep (defensiedeskundige)

advertentie