OVT

o.a. Geschiedenis van het gifgas, het eerste parlement van Nederland

OVT

o.a. Geschiedenis van het gifgas, het eerste parlement van Nederland

Dag van de Tulband; Curaçao; column Philip Freriks; Geschiedenis van het gifgas; Het eerste parlement van Nederland; Het Spoor terug: Het diplomatenleven van Herman van Roijen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dag van de Tulband

vanaf 00:06:22

Vandaag 12 mei wordt in Almere de Internationale Dag van de Tulband gevierd ter ere van het ontstaan van de Khalsa in 1699, het geboortejaar van het Sikh geloof. Gursev Singh, woordvoerder van de Nederlandse Sikhgemeenschap, over de betekenis van de Tulband voor de Sikhs.

onafhankelijkheidsgedachte op Curaçao

vanaf 00:14:26

Afgelopen zondag werd de politicus Helmin Wiels, de leider van de grootste politieke partij Pueblo Soberano op Curaçao, vermoord. Hij streefde een onafhankelijk Curaçao na. Een gesprek met Freek van Beetz, jarenlang adviseur van de minister-president van de Nederlandse Antillen en auteur van het deze week verschenen boek ‘Het einde van de Antillen. Kroniek van een adviseur op Curaçao’, over de onafhankelijkheidsgedachte op Curaçao.

De column van de journalist Philip Freriks

vanaf 00:35:11

De column van de journalist Philip Freriks

Geschiedenis van gifgas

vanaf 00:39:53

Volgens de Amerikaanse regering wordt in Syrië hoogstwaarschijnlijk gifgas (sarin) gebruikt. Een gesprek over de geschiedenis van gifgas, met militair historici Herman Roozenbeek en Jeoffrey van Woensel. Auteurs van ‘De geest in de fles. De omgang van de Nederlandse defensieorganisatie met chemische strijdmiddelen 1915-1997’. De Spartanen gebruikten het al in hun oorlog tegen de Atheners in 429 voor Christus. Maar de doorbraak van gifgas kwam in de Eerste Wereldoorlog. Bij Ieper zette de Duitsers 168 ton chloorgas in. Het idee ervoor kwam van de latere Nobelprijswinnaar Fritz Haber. Na de oorlog van '14-'18 werd gifgas vooral gebruikt om koloniale volkeren op hun plaats te zetten. Churchill bijvoorbeeld stelde voor het strijdgas uit te proberen op weerspannige Arabieren. Gifgas zou uiteindelijk niet alleen een omstreden maar ook een verboden 'wapen' worden. Al op de vredesconferenties van eind 19e eeuw werd het middel als ontoelaatbaar bestempeld, daadwerkelijk verboden werd het pas met het Chemisch Wapenverdrag uit 1997.

Het eerste parlement van Nederland 1796-1798

vanaf 01:04:46

Historicus Joris Oddens over zijn boek ‘Pioniers in schaduwbeeld. Het eerste parlement van Nederland 1796-1798’. Aan de hand van officiële bronnen, opiniebladen, brieven en memoires wekt Joris Oddens de eerste Nederlandse parlementariërs opnieuw tot leven. Hoe gaven zij invulling aan het nieuwe ambt van volksvertegenwoordiger? En met welke strategieën boden zij als achttiende-eeuwers het hoofd aan de uitdagingen van de representatieve democratie?

Het Spoor terug: diplomaat Herman van Roijen

vanaf 01:21:06

Het Spoor terug: De man die ons van Indië afhielp. Het diplomatenleven van Herman van Roijen Op 6 mei verschijnt de biografie van oud topdiplomaat Herman van Roijen (1905-1991). Aanleiding voor een portret, waarin zijn verhaal verteld wordt door mensen die hem goed hebben gekend. Van Roijen verwierf wereldwijd faam als man die Nederland twee keer uit de brand hielp. Eerst in 1949 bij de besprekingen met de Republiek Indonesië en later in 1962 rond Nieuw-Guinea kwestie. Samenstelling: Paul van der Gaag