Argos

AIVD-informatie in het strafproces

Argos

AIVD-informatie in het strafproces

Deze week deed het gerechtshof in Den Haag een opmerkelijke uitspraak. Twee mannen kregen gevangenisstraffen van 6 en 4 jaar voor het deelnemen aan een internationale criminele organisatie die terroristische aanslagen wilde plegen. De mannen waren vorig jaar door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken omdat de rechtbank oordeelde dat de AIVD-informatie geen rol mocht spelen in het strafproces. Het hof in Den Haag vindt dat geen bezwaar en liet zelfs door de AIVD verzamelde informatie toe als bewijs tegen de verdachten. Dit tot grote vreugde van minister Donner van justitie, die voor het gebruik van AIVD-informatie in de rechtszaal zelfs een apart wetsvoorstel in de maak heeft.

Hoe betrouwbaar is AIVD-informatie en wie controleert dat? Moet de rechtsstaat meer middelen krijgen in de strijd tegen het terrorisme?
Een debat daarover met o.a. CDA Tweede Kamerlid W. van Fessem.
---

Festival Globalisering

Sommige mensen uit de globaliseringsbeweging vinden haar rechts. Maar daar trekt ze zich niets van aan. Ze schaart zichzelf onder de 'anders-globalisten': Natasja van den Berg. Zij nam het initiaitef voor het Festival Globalisering dat morgen en zondag in Amsterdam wordt gehouden. Het festival is gratis toegankelijk en moet volgens het programma een 'Open en stimulerende ontmoetingsplaats zijn voor het uitwisselen van ideeen en meningen over globalisering'. Natasja van den Berg, die ook het boek Praktisch Idealisme schreef, een handboek voor wereldverbeteraars is aan de telefoon.
---