Argos

Joint Strike Fighter (JSF) en het uitblijven van orders

Argos

Joint Strike Fighter (JSF) en het uitblijven van orders

11.00 - 12.00: ARGOS (HET ONDERZOEK)


De Joint Strike Fighter (JSF), de beoogde opvolger van de F16’s van de Nederlandse luchtmacht, is op dit moment één van de meest heikele punten in de formatiebesprekingen tussen CDA en PvdA. De PvdA wil er vanaf, het CDA voelt daar niets voor. Na een felle politieke strijd stemde de Tweede Kamer vorig jaar juni ermee in 800 miljoen euro in het JSF-project te steken. Belangrijkste reden: orders voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Wat is daarvan terecht gekomen? Gisteren ondertekende Stork Aerospace een contract met Lockheed Martin, de Amerikaanse bouwer van de JSF, ter waarde van 57 miljoen euro. Maar deze order is een uitzondering. Veel Nederlandse luchtvaart-bedrijven wachten al negen maanden tevergeefs op bericht uit Amerika. Onlangs vertrok een bedrijvendelegatie onder leiding van het ministerie van Economische Zaken naar Fort Worth, het hoofdkwartier van Lockheed Martin in de VS, om verhaal te halen.

In Argos vandaag materiaal voor de kabinetsformatie. Een bron uit de hoogste ambtelijke kringen op het ministerie van Defensie bericht van binnenuit. Over het gebrek aan harde garanties. Over de ontoelaatbare druk van de luchtmacht. En over de vraag of de JSF nu al niet technologisch achterhaald is.

----

**** BUITEN ARGOS

Vandaag stuurt de Zuid Afrikaanse regering met toestemming van de Verenigde Naties zeven wapenexperts naar Bagdad.
Zij moeten de Irakezen uitleggen hoe voorbeeldig Zuid Afrika in de jaren '90 heeft meegewerkt aan de ontmanteling van de Zuid Afrikaanse kernwapens door het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Maar er staat nog iemand te popelen om naar Bagdad af te reizen en dat is Winnie Mandela. Hij wil praten met Saddam Hoessein.

Aan de telefoon nu Bart Luirink, correspondent in Zuid Afrika en bezig met het schrijven van een deelbiografie over Winnie Mandela.

----