Argos

Het ambtelijke tracé van de Betuwelijn

Argos

Het ambtelijke tracé van de Betuwelijn

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft eindelijk toegegeven dat de Betuwelijn zwaar verliesgevend zal zijn. Daarom debatteerde de Tweede Kamer vorige week opnieuw over deze goederenspoorlijn en komt er mogelijk een parlementair onderzoek. Al vanaf het begin was er kritiek op het project. In de loop der jaren verscheen er een stroom aan onderzoeksrapporten die de rooskleurige prognoses over de Betuwelijn onderuit haalden. Maar dat maakte niets uit. Het motto bleef: doorgaan. Ook de wisselende politieke kleur van de opeenvolgende ministers van Verkeer en Waterstaat bracht daarin geen verandering.

Wat was de drijvende kracht achter dit mega-project? Waarom bleef het ministerie alle tegenargumenten negeren? Argos over manipulatie en macht: de onaantastbaarheid van een ambtelijke top.

----


** BUITEN ARGOS IN DIT UUR:

Alle ogen van de wereld zijn gericht op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Veiligheidsraad zal zich de komende twee weken buigen over een nieuwe resolutie, ingediend door de Verenigde Staten, Groot Britannië en Spanje, die de weg vrij moeten maken voor een oorlog tegen Irak.
Frankrijk, Rusland, China en Syrië zijn vooralsnog tegen. Van de overige zeven Veiligheidsraadsleden is alleen Bulgarije ook voor.
Er zitten dus zes landen op de wip. En net op dit cruciale moment in de wereldpolitiek neemt morgen het nietige Afrikaanse Guinee het voorzitterschap van de Veiligheidsraad op aciht. Aan de telefoon is Robert van de Roer, diplomatiek redacteur van het NRC-handelsblad.

----


**
Tijdelijk geen once upon a time in the news.

----