Argos

het Nederlandse baggerbeleid

Argos

het Nederlandse baggerbeleid

11.00 - 12.00: ARGOS


Slib en baggeren is dagelijkse kost in een delta als Nederland; het is noodzakelijk voor de scheepvaart en de waterafvoer.

Gebaggerd slib werd vroeger gewoon op de kant gezet als mest of bouwgrond. Maar daar kwam een eind aan toen begin jaren tachtig bekend werd dat het slib vaak ernstig vervuild was. Slib werd afval. En daarmee een probleem. Vanaf begin jaren tachtig beloofde de overheid een aantal keren dat baggerprobleem echt aan te pakken. Maar tot op de dag van vandaag is het vooral bij schone voornemens gebleven.

En Nederland slibt langzaam verder dicht. Het is nu zelfs zover dat de binnenschippers niet langer kunnen accepteren dat ze door steeds ondiepere vaarwegen moeten manoeuvreren.

In Argos vandaag een onderzoek naar het Nederlandse baggerbeleid. Een verhaal van boze binnenschippers, moedeloze milieudeskundigen en een doormodderende overheid.

====

** Buiten Argos:

Morgenochtend vroeg is er bijna een complete zonsverduistering te zien. Bij zonsopgang, rond half zes. Rond half vijf gaat het schemeren, dan schuift de maan langzaam voor de dan nog verscholen zon. We zien vervolgens een soort omgekeerde, verdonkerende schemering. TOt de zon opkomt, in de vorm van twee losse, naar elkaar gebogen sikkels.

Het KNMI belooft mooi kijkweer. De liefhebber moet aan de Waddenkust zijn, want daar bereikt de verduistering om 05.33 uur een maximum, waarbij de zonnediameter evenveel is bedekt als tijdens de eclips van 11 augustus 1999. Het noordelijke Noordpolderzijl zal wel vollopen met toeschouwers. Het café 'het Zielhoes' in Noorpolderzijl is open vanaf half vijf. Aan de telefoon is eigenaresse van het cafe, Joke Slager.

====