Argos

Luzac en zijn slagveld aan schulden.

Argos

Luzac en zijn slagveld aan schulden.

Ooit was hij de oprichter van de particuliere school het Luzac-college: Eric Jan Luzac. Sinds de verkoop van zijn Luzac-college stortte de Hagenaar zich als ondernemer op de horeca en de gezondheidszorg. Hij begon het uitzendbureau Odian dat verpleegkundigen uit de Filippijnen naar Nederland haalde. Een jaar geleden ging deze zaak failliet en liet Luzac een stroom van schuldeisers met lege handen achter.
Waar is het geld gebleven? De curator is ervan overtuigd dat er is geknoeid en heeft onlangs de boekhouding overgedragen aan de Belastingdienst.
Argos over faillissement, het wegsluizen van vermogen en een 'slagveld aan schulden'.
Een reportage van Lejo Siepe.

***

Verder in dit uur:

NEDERLAND MOET STOPPEN MET DE JSF

'Nederland moet ophouden met de JSF!'. Dat schrijft Frans Timmermans, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en Defensiewoordvoerder van zijn fractie, vandaag in de Volkskrant. Na een hoop politieke opwinding besloot het tweede paarse kabinet in zijn nadagen, in juni 2002, dat Nederland voor 800 miljoen euro in de ontwikkelingsfase van de JSF stapte; de JSF, de Joint Strike Fighter, het Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat de opvolger moet worden van de F16.

Belangrijkste reden voor dit besluit van de Nderlandse regering om mee te doen: het grote aantal orders dat de Nederlandse luchtvaartindustrie hieraan zou overhouden.
Volgens Frans Timmermans vallen die orders in de praktijk erg tegen en daarom moet Nederland zo snel mogelijk uit het JSF-project stappen. Anders gaat het de belastingbetaler nog veel meer geld kosten.
Gerard Legebeke praat met Frans Timmermans.

***

DE ZOON VAN BIN LADEN

Eerder deze week kwam via de Amerikaanse krant de Washington Post het bericht naar buiten dat Saad Bin Laden - één van de zonen van Osama Bin Laden - inmiddels een belangrijke rol speelt in het leiden van wat er over is van de terreurorganisatie Al Quaeda. En wat nog interessanter was aan dat verhaal: Saad Bin Laden zou zijn ondermijnende activiteiten – hij is bijvoorbeeld mogelijk verantwoordelijk voor de bomaanslag afgelopen mei in de Saoedische hoofdstad Riad – ondernemen vanuit Iran.

De conservatieve sjiítische geestelijkheid van Iran ondersteunt dus de radicale sunnitische conservatieven van Al Quaeda, was de suggestie van die berichten. Een gesprek met Rohan Gunuratna, terrorisme-expert verbonden aan het Institute of defence and strategic studies in Singapore en schrijver van het boek ‘Inside Al Qaeda’. Kan hij bevestigen dat Saad Bin Laden inmiddels één van de belangrijkste leiders is van Al Quaeda....

***