Argos

Onrust in Macedonië?

Argos

Onrust in Macedonië?

Is een Nederlandse diplomaat in Macedonië gegijzeld geweest door een gewapende militie? En wordt dit bewust stil gehouden?

Alle aandacht gaat op dit moment naar de Nederlandse militaire missie in Irak en de gevaren daarvan. Bijna vergeten lijken conflicthaarden die veel dichter bij huis liggen, en waarbij Nederland ook uitgebreid betrokken is geweest en nog steeds betrokken is. Macedonië bijvoorbeeld. Nederland had daar tot december 2002 zelfs de leiding over de NAVO-troepenmacht. Ook nu nog zijn er Nederlandse militairen actief en spelen Nederlandse diplomaten er een vooraanstaande rol. De situatie is ogenschijnlijk rustig. Maar hoe rustig is het er werkelijk?

En verder:
Op 19 augustus 2003 werd de gezant voor de Verenigde Naties Sergio Vieira de Mello gedood tijdens de terrostische aanval op het VN gebouw in Bagdad. Daarvoor was hij een klein half jaar de baas van Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in Geneve. Na het vertrek van de Mello raakte het Hoge Commissariaat al in een impasse, maar nu lijkt de organisatie volledig vleugellam. Nog steeds is geen adequate opvolger gevonden voor Vieira de Mello. Een gesprek met Willem Offenberg, hoofdredacteur van het maandblad “Wordt Vervolgd” van Amnesty International, net terug van een bezoek aan Geneve waar hij gesprekken voerde met gedemoraliseerde medewerkers van de Mensenrechtenorganisatie.