Argos

Emea en 3e generatiepil + gesprek betreffende RTV-West debacle

Argos

Emea en 3e generatiepil + gesprek betreffende RTV-West debacle

Argos onthulde zo’n drie weken geleden dat pilfabrikant Organon een studie naar de bijwerkingen van de derde generatiepil ontoelaatbaar had beïnvloed. De derde generatie pil werd in de jaren tachtig op de markt gebracht. Door een lagere dosering en een nieuw type hormonen, zouden er minder bijwerkingen optreden en zou deze pil een waardige opvolger kunnen worden van de veel geslikte tweede generatiepil. Maar sinds 1995 kwam de derde generatiepil onder vuur te liggen, omdat uit onderzoeken bleek dat deze de kans op trombose zou verhogen.
Organon reageerde ontkennend op de beschuldigingen. De Europese geneesmiddelenautoriteit - EMEA - reageerde een dag later in het NRC.
De EMEA moest besluiten of de derde generatiepil op de markt kon blijven. Volgens de Europese geneesmiddelenautoriteit is het onderzoek niet zo belangrijk geweest voor hun besluitvorming.
Hoe kan het dat de EMEA een studie waar ze zelf om gevraagd heeft - en die de grootste studie is die op dit gebied gedaan is - achteraf als onbelangrijk bestempelt? En hebben de wetenschappers die zich in de uitzending van drie weken geleden kritisch uitlieten over de rol van Organon, zich vergist?

---

De Zuid-Hollandse regionale omroepen RTV West en Rijnmond zijn zo goed als failliet. Ze hebben samen zo'n tien miljoen euro nodig om door te kunnen gaan. Als de provincie dit niet betaalt, is het over en uit met beide bedrijven.
Deze zomer bleek dat bij RTV West een enorm financieel tekort was ontstaan, onder meer door het invoeren van een nieuw format op de radio: het all-talkformat, waarbij de hele dag geen muziek meer werd gedraaid. Het initiatief hiervoor kwam van oud-RTV-west-directeur Jeroen Soer, de huidige directeur van de VARA.
Soer - die overigens ten tijde van het invoeren van het format direct opstapte - was ervan overtuigd dat dit nieuwe radio-concept uiteindelijk veel nieuwe luisteraars zou trekken. Het tegenovergestelde gebeurde; luisteraars bleven weg en de reclame-inkomsten daalden. Eerst werd een aantal freelancers ontslagen, maar deze herfst werd tweeënveertig andere personeelsleden de wacht aangezegd. En uit onderzoek, van onder meer de provincie, staat de rest van het personeel een onzekere toekomst te wachten staat: want het is erop of eronder.
Dat onderzoek werd deze week gepresenteerd en de conclusies zijn vernietigend, vooral als het gaat om het functioneren van de oud-directeur Jeroen Soer.
Inmiddels is een deel van het bestuur van RTV West opgestapt, heeft de OR zich uit zijn functie ontheven en beraadt de hoofdredacteur zich op zijn toekomst.

Een gesprek met directeur van RTV West – Dink Binnendijk, algemeen directeur RTV Rijnmond - Eric Wehrmeijer en Thomas Bruning van de NVJ.
Eerder sprak Stefan Heijdendeal met Mary An Mathijsse - bestuursvoorzitter RTV West die haar visie geeft op de enorme puinhoop die er van RTV-West is geworden.