Argos

Slag om Fallujah

Argos

Slag om Fallujah

Slag om Fallujah

De regering-Balkenende besloot deze week de Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak per 15 maart terug te trekken. Regeringspartij VVD heeft daar grote problemen mee en de Tweede Kamer vergadert er volgende week over. Maar wat is het karakter van die stabilisatiemacht waaraan Nederland deelneemt?

In Argos behandelen we die vraag aan de hand van de meest gecompliceerde militaire operatie sinds de val van Saddam Hussein: het schoonvegen van Fallujah. De Amerikaanse persfotograaf Stefan Zaklin geeft een exclusief ooggetuigenverslag. Hij trok als ‘embedded’ journalist mee met Amerikaanse troepen naar Fallujah, dat voor de onafhankelijke pers hermetisch was afgesloten. Defensiedeskundige Rob de Wijk geeft een analyse van de slag om Fallujah en de betekenis daarvan voor de rol die Europese landen zoals Nederland kunnen spelen. De Wijk publiceert volgende maand een boek over de beperkingen van de inzet van militaire macht.
---

Haagse tramtunnel-soap

TNO gaat nieuw onderzoek doen naar de veiligheid van de Haagse tramtunnel. Op 4 punten moet bekeken worden of de tunnel daadwerkelijk veilig is. Dat is de uitkomst van het gesprek dat brandveiligheidsdeskundigen een week geleden voerden met de gemeente Den Haag. Deze deskundigen werden door de gemeente uitgenodigd nadat zij in eerdere uitzendingen van Argos kritiek hadden geleverd op de veiligheid van de tunnel. Met name het ontbreken van nooduitgangen om de 60 meter was hen een doorn in het oog.

Eergisteren vertelde de verantwoordelijk wethouder Bruins bij de regionale omroep RTV-West echter dat de tunnel volgens de Haagse brandweer volkomen veilig is. Alleen de bewegwijzering in die tunnel verdiende volgens hem nadere beschouwing door TNO.

Vandaag in Argos vertelt een van de veiligheidsdeskundigen, ingenieur van Herpen, over het gesprek dat hij afgelopen vrijdag had met de gemeente en het opmerkelijke vervolg op het gesprek.
---

Versiercursus

De deelgemeente Rotterdam Centrum wil Marokkaanse jongeren cursussen versieren aanbieden, toegespitst op jongens. Een gesprek met Harald Bergmann, voorzitter van de deelraad.

advertentie