Argos

Debat bilaterale samenwerking defensie Nederland/ VS

Argos

Debat bilaterale samenwerking defensie Nederland/ VS

Nederland is door de Verenigde Staten uitverkoren tot een select groepje bondgenoten met wie Washington nauw militair wil samenwerken buiten de NAVO om. Dat bericht leidde deze week in Den Haag tot verheugde en trotse reacties. Ons land wordt toch maar mooi serieus genomen, zo luidt de redenering. Of is het opwinding om niks, zoals sommige deskundigen beweren. Kan Nederland op deze manier invloed uitoefenen op de Amerikaanse supermacht, zoals de regeringspartijen denken? Of wordt ons land misbruikt, zoals de oppositiepartijen vrezen, en dreigen we meegesleept te worden in allerlei riskante Amerikaanse militaire avonturen? Is het een beloning voor een trouwe bondgenoot? Of is het een Amerikaanse poging een wig te drijven in de Europese defensiesamenwerking en de NAVO verder uit te hollen?

In Argos een debat met A.J. van Vuuren, generaal-majoor buiten dienst, defensiedeskundige Rob de Wijk van Instituut Clingendael en ontwapeningslobbyist Karel Koster.
---

Binnenkort mag Nederland zich uitspreken voor of tegen de Europese grondwet. In het NRC verscheen gisteren het bericht dat meer dan honderd hoogleraren uit alle Europese landen zich hebben verenigd tegen een verenigd Europa. Ook de Rotterdamse hoogleraar monetaire economie Casper de Vries ondertekende het manifest van de club van 100 plus.
---