Argos

Familie Polat, 15 jaar in Nederland, uitgeprocedeerd of niet?

Argos

Familie Polat, 15 jaar in Nederland, uitgeprocedeerd of niet?

Minister Verdonk maakt zich boos op vluchtelingen die met een eenzijdig verhaal de publiciteit zoeken. De actie '26.000 gezichten', waarin filmmakers uitgeprocedeerden portretteerden, kon ook al niet op de sympathie van Verdonk rekenen. Verdonk dreigde met het openbaar maken van gegevens uit de dossiers van asielzoekers als hun verhalen aantoonbaar niet klopten. Maar wil de minister ook informatie uit het dossier vrijgeven als het verhaal van de minister niet klopt?

Eén van de ’26.000 gezichten’ is de Turks-Koerdische familie Polat in Spijkenisse, vijftien jaar in Nederland, vier kinderen waarvan er drie in Nederland geboren zijn en een ondersteunings-comité van Nederlanders. Volgens minister Verdonk is de familie uitgeprocedeerd maar volgens de rechter niet. De advocaat dreigt nu met een kort geding. In Argos een reconstructie van de zaak Polat.
---

Nederland heeft een nieuwe bond: de Bond van ID-weigeraars. Waar iedereen dus lid van kan worden die weigert op verzoek zijn identiteitsbewijs te laten zien of uit principe geen identificatiebewijs bij zich draagt. Een gesprek Isaak Donderdop, de woordvoerder van de bond.
---

In 2007 gaat de HSL van start, van Amsterdam naar Rotterdam en dan door naar Brussel en Parijs met een snelle trein. Den Haag valt dus buiten dit traject, maar nu melden de gemeente Den Haag en minister Peijs dat de reiziger in 2007 toch in Den Haag op de HSL kan stappen. Een gesprek met wethouder van den Haag Bruno Bruins, die uitlegt dat er vanuit Den Haag een snelle trein naar Rotterdam gaat waar je dan op de echte HSL kunt stappen. Die rit van Den Haag naar Rotterdam is niet met een echte HSL-trein, maar met een snelle trein die er van binnen wel hetzelfde uitziet. Dat gaat Rijk en Gemeente flink wat geld kosten en waarom eigenlijk?
---