Argos

Interview met vm gevangenisdirecteur Van Huet, Argos wint Wereld Audio Festival Award en wie was Louis Sévèke

Argos

Interview met vm gevangenisdirecteur Van Huet, Argos wint Wereld Audio Festival Award en wie was Louis Sévèke

Argos wint Wereld Audio Festival Award 2005: Argos kreeg de prijs in de categorie Primeur met een programma over atoomspion Kahn, gemaakt door Kees van den Bosch. In het winnende programma vertelt oud-premier Ruud Lubbers dat de CIA ervoor zorgde dat Nederland Kahn liet lopen. De uitspraken van Lubbers haalden wereldwijd het nieuws.
---

Jacques Van Huet, 30 jaar gevangenisdirecteur en tot januari 2004 voorzitter van de Vereniging van Gevangenisdirecteuren (VDPI), nam vorige week afscheid. Van Huet kwam vorig jaar in het nieuws, omdat hij een kort geding aanspande tegen de Minister van Justitie Donner. De Minister had Van Huet en zijn collega-gevangenisdirecteur Cees Boeij ervan beschuldigd deloyaal te zijn, omdat ze kritiek hadden op zijn beleid. Van Huet en Boeij werd in dat conflict het zwijgen opgelegd.
In Argos geeft Van Huet, een week na zijn afscheidsreceptie, zijn visie op die affaire.
---

Afgelopen dinsdagavond werd in Nijmegen de politieke activist en onderzoeker Louis Sévèke op straat doodgeschoten. Louis Sévèke was expert op het gebied van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, politie en justitie. Omdat dat ook een onderwerp is, waarover wij in Argos vaak berichten, kwamen wij Louis de afgelopen 12 jaar veelvuldig tegen. Hij was verschillende keren in ons programma te horen. De laatste keer was dat in juni vorig jaar, in een debat over de juridische aanpak van terrorisme.
Louis mengde zich volop in de publieke discussie over de nieuwe anti-terrorismewetgeving, waarin inlichtingendiensten - met name de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veilgheidsdienst - een steeds een grotere rol kregen toebedeeld. De informatie van die diensten en de manier waarop die wordt vergaard, moeten in principe geheim blijven. En dat staat op gespannen voet met toetsing en democratische controle.

We laten u Louis' aandeel in dat radiodebat horen; om duidelijk te maken waar Louis Sévèke in zijn werk voor stond. Aanleiding voor het gesprek was een vonnis van het Haagse Gerechtshof in juni vorig jaar. Daarin werden voor het eerst twee verdachten van terrorisme mede op grond van AIVD-informatie veroordeeld. En minister Donner van Justitie had op dat moment een wetsvoorstel in voorbereiding, dat een nog ruimer gebruik van AIVD-informatie in de rechtszaal mogelijk moest maken.