Argos

Urenlange vertraging arrestatie terreurverdachte

Argos

Urenlange vertraging arrestatie terreurverdachte

PERSBERICHT:

De arrestatie van een terreurverdachte in Amsterdam heeft op 14 december 2005 urenlange vertraging opgelopen, doordat de arrestatie moest worden verricht door de nieuwe landelijke anti-terreureenheid ‘Dienst Speciale Interventies’ (DSI), terwijl het gespecialiseerde arrestatieteam van de Amsterdamse politie allang ter plaatse was. Uiteindelijk werd de arrestatie ook door dat arrestatieteam verricht, omdat de DSI – inmiddels wel ter plaatse - nog steeds zat te wachten op toestemming om tot actie over te gaan. Deze tot nu toe geheim gebleven gang van zaken blijkt uit een reportage, die het radioprogramma Argos vandaag uitzendt (Radio 1, vrijdag 6 oktober 2006, 10.00-10.30 uur). Volgens de ex-chef van het Amsterdamse arrestatieteam levert zoiets gevaarlijke situaties op.

Het Openbaar Ministerie had besloten dat de DSI, die is gestationeerd in Doorn, de arrestatie moest verrichten. Maar in afwachting van de komst van de anti-terreureenheid moest het Amsterdamse arrestatieteam (AT) de verdachte volgen om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties zouden ontstaan.
De ex-chef van het Amsterdamse arrestatieteam zegt daarover in Argos: “Dat is een discutabele situatie. Aan de ene kant zeggen het is een klus voor de eenheid die het hoogste segment van de geweldsspiraal bedient, en tegelijkertijd ook zeggen tot die tijd zul je het toch met je eigen mensen moeten doen. Daarvan zeg ik: of de een doet het, of de ander doet het.”
Politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit zegt in Argos over deze gang van zaken: “Dan veronderstel je dat het AT het dus eigenlijk aankan.”

Als je vindt dat het AT het niet aankan, dan moet je het AT d’r ook niet op afsturen, vindt Timmer: “Dan moet je ze er niet omheen zetten om problemen eventueel op te lossen. Want die kunnen ze dan toch niet aan, is dan de veronderstelling. En als ze het wel aan kunnen, waarom kunnen ze dan die aanhouding niet doen.”
De ex-chef van het Amsterdamse arrestatieteam: “Wij waren d’r met een paar minuten. Het was in Amsterdam en wij zitten in Amsterdam. Die andere eenheid zit niet in Amsterdam en moet ergens anders vandaan komen. Dus daar gaat natuurlijk altijd tijd overheen. Dus snelheid is wel iets wat die eenheid parten speelt, als je het hele land moet bedienen vanuit één locatie.”
De DSI was nog redelijk snel in Amsterdam, maar moest toen wachten op het groene licht om tot actie over te gaan. Dat leverde uren tijdverlies op. Uiteindelijk verrichtte het Amsterdamse arrestatieteam de arrestatie, omdat de DSI nog steeds op toestemming wachtte. De ex-AT-chef: “Hoe langer je moet wachten met je optreden, hoe groter de kans dat je in situaties terecht komt die gevaarlijker zijn.”

Argos-verslaggever Huub Jaspers liep maandenlang mee met deze eenheid, gespecialiseerd in het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Als eerste journalist ooit mocht hij opnames maken van álle acties van een AT. Waarom liep de arrestatie in Amsterdam van een terreurverdachte vlak voor kerst vorig jaar urenlange vertraging op? Wat zijn de gevolgen van het weghalen van de lange-afstands-precisiewapens bij de AT's?

advertentie