Argos

Kindsignalen (deel 2)

Argos

Kindsignalen (deel 2)

ARGOS
Iedereen die een vermoeden heeft van kindermishandeling, kan dit melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Daarna kan het AMK een onderzoek starten en vervolgstappen nemen. Het meldpunt krijgt ieder jaar meer meldingen en kampte de afgelopen jaren met grote wachtlijsten. Maar na de gruwelijke dood van de peuter Savanna in november 2004 kwam er extra geld om die wachtlijsten weg te werken. Na de dood van het ‘Maasmeisje’, de 12-jarige Gessica, staat de jeugdhulpverlening opnieuw in de schijnwerpers en moet een onafhankelijk onderzoek uitwijzen of ook hier de jeugdhulpverlening heeft gefaald.

Het AMK heeft bij de bestrijding van kindermishandeling een intitiërende rol. Niet alleen weet het AMK vaak als eerste van mishandeling, ook is het de instantie die verantwoordelijk is voor het organiseren van de hulp. Argos mocht dagenlang meeluisteren met alle meldingen die binnenkwamen bij het Meldpunt, en keek wat er daarna mee gebeurde.

Afgelopen woensdag werd in deel één van dit tweeluik duidelijk hoe gevallen worden geselecteerd. Vandaag aandacht voor de vraag hoe het AMK hulp in gang zet in het woud van hulpverleners in de jeugdzorg.

Argos in het land van de kindsignalen, deel twee.

BOEKBESPREKING
De boeken met Aukje Holtrop.