Villa VPRO

o.a. De informele sector bloeit, Bulgaren-affarie heeft Europese gevolgen

Villa VPRO

o.a. De informele sector bloeit, Bulgaren-affarie heeft Europese gevolgen

Obama heeft het niet makkelijk. Hij blijft geplaagd worden door verschillende schandalen die zijn reputatie beschadigen. Ons buitenlandpanel buigt zich over deze laatste ontwikkelingen. En gaat er nog iets aan Syrie gebeuren? Ook te gast is emeritus hoogleraar Arnold Heertje. Hij praat ons helemaal bij over de schaduweconomie.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ria Oomen (CDA)

vanaf 00:02:32

Nederlandse politieke affaires blijven doorgaans waar ze horen: in Nederland. Maar niet de kwestie Weekers en de Bulgaarse toeslagfraude. De Financial Times vindt de zaak belangrijk genoeg om de website mee te openen. Het schandaal schrijft de krant, voedt de angst van Nederlanders en andere Europeanen voor open grenzen en voortgaande Europese integratie.

Metropolis Turkije

vanaf 00:09:28

In Nederland moeten veel soldaten binnenkort op zoek naar ander werk. Defensie moet fors bezuinigen .Voor ons een reden om onze Metropolis-correspondenten de wereld rond te laten marcheren op zoek naar soldatenverhalen. Met vandaag een bijdrage van Suzanna Koster uit Turkije.

Arnold Heertjes

vanaf 00:14:47

Nederland zit nog steeds in een recessie en de werkloosheid stijgt naar een recordhoogte. Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek vandaag. Maar de economie is meer dan alleen officiële cijfers. In de schaduw bloeit en groeit volop bedrijvigheid.  Een hele circuit van verborgen productie en zwart geld. Econoom Arnold Heertjes reageert.

Wetenschapsrubriek

vanaf 00:36:13

Je hebt flink overgewicht en je hebt werkelijk van alles geprobeerd om af te vallen. Van een personal fitnesstrainer tot een maagverkleining. Maar niets helpt. Wanhoop niet. Afvallen wordt in de toekomst wellicht makkelijk, vertelt wetenschapsredacteur Frederique Melman.

Buitenlandpanel

vanaf 00:40:16

De Turkse premier Erdogan is onderweg naar Washington. Hij spreekt daar met president Obama over Syrie. Erdogan heeft in het Syrische conflict van bij het begin partij gekozen voor de oppositie tegen Assad. Een grote gok want de Turkse bevolking wilde geen betrokkenheid. De aanslagen in Turkije bij de Syrische grens stellen Erdogans keuzes in vraag. De Turkse media mogen geen beelden meer uitzenden over de aanslag. Erdogan zal bij Obama zeer zeker aandringen op actie.  Het instellen van een no-flyzone boven Syrie of veilige gebieden. Zoals zoveel Amerikaanse presidenten wordt Obama meegezogen in internationale kwesties. Om dan maar te zwijgen over allerlei schandalen waarover hij de controle dreigt te verliezen. Panelgasten: buitenland expert Ali Yazgili en Bertus Hendriks van het Instituut Clingeldael.