Het Spoor
Voedsel en macht, 2: Soja
Tweede deel van de serie Voedsel en macht, over de onweerstaanbare opmars van soja, dat steeds meer natuurlijke voedingsmiddelen gaat vervangen. Wat zijn de consequenties voor de voedselproducenten en bijvoorbeeld de Nederlandse melkveehouders? Als u nu alternatief eet of juist vleesgek bent, soja eet u in elk geval, direct of indirect (via veevoer). Soja is bezig met een nog stille spectaculaire opmars. Er is een revolutie gaande in de voedselindustrie met soja als onmisbaar ingrediënt, en dat heeft zo de nodige gevolgen.
Met o.a. een bezoek aan de voedselbeurs in Keulen.
Interviews met o.a.:
-de heren Jellema en Tinbergen van de Nederlandse zuivelindustrie; Jellema is tevens directeur van de VVZM, de Vereniging voor Zuivelindustrie en Melkhygiëne.
-Manus van Brakel van de Vereniging Milieudefensie,
-Henk Bilderman en Jan-Kees Vogelaar van het Nederlands Agrarisch Jongerencontact,
-de heer Feberwee van het Ministerie van landbouw en Visserij,
-Europarlementariër Eiso Woltjer.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief