Argos

Nasleep Volendamramp en o.a. Post Traumatisch Stress Stoornis

Argos

Nasleep Volendamramp en o.a. Post Traumatisch Stress Stoornis

10.00-10.30
Er moet een minister van Veiligheid komen. Dat zei Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, begin deze maand. Zijn voornaamste argument voor zo'n minister is dat: 'Alle overheidsinstanties zelf het wiel proberen uit te vinden.' De uitspraken van Van Vollenhoven kwamen zes jaar na de nieuwjaarsbrand in Volendam. Bij die ramp bleek dat de hulpverlening op alle fronten tekort schoot. Maar niet alleen bij de hulpverlening na van een ramp ontstaan er problemen tussen overheden, ook bij de evaluatie van de ramp achteraf bestaat dat probleem.
Argos kreeg inzage in geheime documenten over het onderzoek naar de Volendamramp, en stuitte op een hoogoplopend conflict tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

10.00-10.45
Een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) kan extreme gevolgen hebben. Vorig jaar leidde een aantal incidenten met dolgedraaide ex-militairen tot veel publiciteit. Voor veteranen die wel aan PTSS lijden maar niet bij gewelddadige incidenten betrokken raken is nauwelijks aandacht. Ongeveer 5 tot 8 procent van de Nederlandse veteranen lijdt aan de stoornis. Uit onvrede met de bestaande hulpverlening, die werd georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Defensie, is gisteren een nieuwe, onafhankelijke organisatie opgericht: De Basis. Een gesprek met de directeur van de organisatie.

10.45-11.00
De boeken met Sjoerd de Jong. Vandaag wordt besproken:

1. Yolanda van Tilborgh: Wij zijn Nederland. Moslima's over Ayaan Hirsi Ali. Van Gennep.
2. Hans Wansink en Sara Berkeljon: De orkaan Ayaan. Augustus.
3. Michael Burleigh: Aardse machten. Bezige Bij.
4. James Surowiecki: Twee weten meer dan een. Contact.