Argos

Militairen in Uruzgan, blijven of vertrekken?

Argos

Militairen in Uruzgan, blijven of vertrekken?

Moet de Nederlandse militaire missie in Uruzgan worden verlengd? Premier Balkenende deed er deze week vanuit Canada een aantal uitspraken over. Het kabinet velt de beslissing deze zomer. Een beslissing, die cruciaal kan zijn voor het verdere verloop van de regeerperiode van het CDA-PvdA-Christen-Unie-kabinet.

In Afghanistan is sprake van een toenemend aantal burgerslachtoffers, een gehergroepeerde en gemoderniseerde Taliban en een 'shoot-to-kill'-lijst bij Nederlandse commando's. En in Den Haag kampt Defensie met personeels- en financiële problemen om de Uruzgan-missie draaiende te houden. Dat is de achtergrond waartegen deze belangrijke beslissing moet worden genomen. Toch is het in de politiek opvallend stil over dit onderwerp.
De operatie in Uruzgan is tot nu toe vooral een vechtmissie gebleken en veel minder een wederopbouwmissie, zoals die aanvankelijk werd voorgesteld. Desondanks blijft iedereen benadrukken dat wederopbouw en ontwikkeling onontbeerlijk zijn om succes te boeken in Afghanistan.
Daarom in Argos vandaag een voorschot op de discussie, die in Den Haag nog van de grond moet komen. Met ervaringen en argumenten vanuit de theorie en de praktijk.

De boeken met Aukje Holtrop:

- Jolande Withuis: De vrouw als mens. De Bezige Bij. ISBN 9789023426134
- Annie M.G. Schmidt: Zeur niet!. Nijgh& Van Ditmar. ISBN 9789038869636
- Margriet de Moor: Als een hond zijn blinde baas. Contact. ISBN
9789025408886