Argos

Asielzoekers en de AIVD

Argos

Asielzoekers en de AIVD

De AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, mag aan asielzoekers geen verblijfsvergunning in het vooruitzicht stellen in ruil voor informatie. Maar houdt de dienst zich in de praktijk aan deze richtlijn? De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) stelde na een eerdere Argos-uitzending hierover een onderzoek in. In Argos een gesprek met CTIVD-voorzitter Irene Michiels van Kessenich-Hoogendam over de spanning tussen theorie en praktijk, haar werk als nationale toezichthouder op de geheime diensten en de rol van de media als publieke waakhond.


Rechtssysteem in Turkije
Anderhalf jaar lang woonde Peter Ingelse in Ankara om Turkse rechters bij te scholen in hoger beroepszaken. Hij hielp bij het opleiden van 1.000 rechters die zitting gaan nemen in 20 gloednieuwe gerechtshoven in Turkije. En nu is hij terug in Nederland.


Terreur-verdachten in Nederlandse gevangenissen
De detentie-omstandigheden in de gevangenissen Vucht en De Schie lijken buitenproporioneel te zijn. Er worden van terrorisme verdachte gevangenen vastgehouden. Contact met familie is bijna onmogelijk. Ook het contact tussen advocaat en verdachte wordt gefrusteerd. Een gesprek met Bart Nooitgedagt, advocaat van een van deze gevangenenen. Hij heeft zich beklaagd over de wat hij noemt 'ridicule detentieomstandigheden'.