Argos

Gifgas en juristen versus politici

Argos

Gifgas en juristen versus politici

"Onderzoek de export van gifgasgrondstoffen vanuit Nederland naar het Irak van Saddam Hussein in de jaren '80!" Met die oproep opent eind juni het Nederlands Juristenblad, hét toonaangevende weekblad voor juristen. Professor Inge van der Vlies, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam, doet daarin een klemmend beroep op de Tweede Kamer. Twee andere vooraanstaande juristen gingen haar voor, de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma en de Amsterdamse hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt. Deze juristen verbazen zich over het stilzwijgen van 'de politiek' over deze donkere bladzijde in het Nederlandse buitenlandbeleid.
Aanleiding is een uitgebreide reconstructie van deze exporten, die Argos dit en vorig jaar maakte aan de hand van documenten van de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken. Opvallendste nieuws daarbij was de vergaande betrokkenheid van de Nederlandse overheid. Het ministerie van Economische Zaken zorgde er zelfs voor dat exporten van dit soort stoffen naar Irak veel minder beperkingen kregen opgelegd dan de bedoeling en ook noodzakelijk was, gezien de toen al geconstateerde inzet van gifgassen door Irak in de oorlog met buurland Iran.

Toxicoloog bestrijdt conclusie TNO-onderzoek Beter Bed
Twee weken geleden berichtte Argos over de giftige matrassen die zaten in een container voor Beter Bed. Na deze uitzending riep Beter Bed een partij uit China geleverde 'slowfoam 300'-matrassen terug uit de winkels. Om het verhaal van Argos te ontzenuwen liet het bedrijf de matrassen door TNO onderzoeken op giftige stoffen. De resultaten van het onderzoek waren volgens Beter Bed gunstig. Argos vraagt aan Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, of hij gerustgesteld is door het nieuwe onderzoek van TNO.

De Boeken met Aukje Holtrop
* Herman Vuysje: Tot hier heeft de Heer ons geholpen. Contact. ISBN: 9789025423551
* Doeschka Meysing: De eerste jaren. De Bezige Bij.
* A.F.Th. van der Heijden: Mim. De Bezige Bij. ISBN 9789023426486