Argos

Falende recherche

Argos

Falende recherche

In de strafzaak van de Haagse verpleegkundige Lucia de B., die in 2004 tot levenslang werd veroordeeld voor moord op zeven ziekenhuispatiënten, zijn fundamentele fouten gemaakt. Zo concludeerde een onderzoekscommissie begin deze week. De Hoge Raad buigt zich opnieuw over de strafzaak. Eveneens deze week besloot het Gerechtshof in Amsterdam in de zaak van de Schipholbrand in te stemmen met een nieuw onderzoek naar oorzaak, oorsprong en ontwikkeling van de brand.
Het zijn voorbeelden die niet op zichzelf lijken te staan. De Groninger psycholoog dr. Harrie Timmerman werkte van 1999 tot 2005 bij de recherche van de regiopolitie Groningen. In 2005 werd hij ontslagen, nadat hij ernstige tekortkomingen in de zaak van de Schiedammer parkmoord naar buiten had gebracht. Deze zaak staat daardoor nu te boek als een van de grootste justitiële dwalingen in Nederland. Volgens Timmerman faalde ook de Groningse recherche regelmatig. Dat beeld komt naar voren uit het door Timmerman geschreven boek 'Tegendraads', dat eind november verschijnt.
In Argos een gesprek met Timmerman en anderen over diens ervaringen en de kwaliteit van het recherchewerk; over academische versus praktijk-ervaring, over eigenwijsheid en tunnelvisie.

De Boeken met Aukje Holtrop
- Philip Roth: Exit geest. Bezige Bij. ISBN: 9789023426318
- Wilfrid Sheed: The House That George Built - With A Little Help From Irving, Cole, and a Crew of about Fifty. Random House. ISBN: 978 1 4000 6105 1
- Mark Mieras: Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf. Nw Amsterdam. ISBN: 978 90 468 0216 8
- Uit liefde in boeken. Vijftien schrijvers op zoek naar een boekhandel. Arbeiderspers. ISBN: 9789029 565981