Argos

Gaslekken, kapotte kabels en hiaten in de handhaving

Argos

Gaslekken, kapotte kabels en hiaten in de handhaving

ARGOS: GASLEKKEN, KAPOTTE KABELS EN HIATEN IN DE HANDHAVING
Veel huizen in Nederland kampen met gebreken aan de gas- en electra-installaties. Zo constateren energiebedrijven overal in het land. Achter de voordeuren ontstaan steeds meer onveilige en soms levensbedreigende situaties door bijvoorbeeld poreuze gasslangen, koolmonoxide en ondeugdelijke elektrische bekabeling. Het aantal dodelijke slachtoffers per jaar wordt geschat op minstens tien tot vijftien.
Sinds de privatisering van de gemeentelijke energiebedrijven in 1995 is de verplichte keuring van de gas- en electra-installaties komen te vervallen. De voormalige nutsbedrijven doen het niet meer en de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht, hebben er de middelen niet voor. Terwijl de energiebedrijven en de branchevereniging van installatiebedrijven de noodklok luiden, twisten het ministerie van VROM, de Tweede Kamer en de gemeenten over de juiste aanpak. Wel of geen verplichte APK-keuring voor woningen zoals voor auto's geldt.

VADERCENTRUM
Tweede en laatste deel van een reportage over het Haagse vadercentrum Adam, waar mannen uit 50 nationaliteiten samenkomen en activiteiten ontplooien.

BOEKBESPREKING
De boeken met Sjoerd de Jong

1. Riverbend: Bagdad onder vuur, dagboek van een jonge vrouw in Irak, Meulenhoff ISBN 978 90290 7833 7

2. Abram de Swaan: Bakens in Niemandsland. Bert Bakker., ISBN 978 90351 3166

3. Richard J. Evans: Dictatuur. Het Derde Rijk deel 2. Het Spectrum, ISBN 90 712 0657 2