Argos

Containers vol gif

Argos

Containers vol gif

Containers vol gif
In Argos nieuws over 26 onderschepte gifcontainers en een debat over giftige stoffen in matrassen, kinderspeelgoed en kleding. Kamerleden Remi Poppe, Helma Nepperus en Jan ten Hoopen bespreken de controle op verdachte containers uit het buitenland.

Persbericht:
OOK GIF IN HOUTEN POPPEN, SCHOENEN EN C&A-KLEDING

Nieuwe bevindingen in Argos over gif in containers

De Inspectie van VROM heeft in de periode maart-augustus 2007 bij routinecontroles in de Rotterdamse haven 26 containers onderschept waarin giftige stoffen zijn gemeten. Dat blijkt uit een lijst met meetgegevens van VROM waarover het radioprogramma Argos beschikt (De Ochtenden, Radio 1, woensdag 22 augustus, 10:00-10:30 uur).

Behalve in matrassen -waarover Argos afgelopen vrijdag al berichtte- is er o.a. ook gif aangetroffen in houten poppen, kinderspeelgoed (zie foto), schoenen en kleding (sokken), zo blijkt uit de lijst. De kleding zat in drie containers, bestemd voor C&A-Duitsland. De overige containers waren bestemd voor de Nederlandse markt, maar die zijn onderschept toen aan het licht kwam hoe giftig de inhoud was. Het is nog niet bekend waar de containers vandaan kwamen en wie de producent is van de giftige artikelen.

Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg bevatten de onderschepte containers gevaarlijk hoge concentraties gifstoffen: "Er zijn een aantal containers bij waarin houten poppetjes zitten, kinderspeelgoed, en daarin zitten gehaltes aan benzeen die zelfs nog hoger zijn dan de gehaltes die eerder in de matrassen werden aangetoond. Daar schrik ik van. Als we het hier op het laboratorium zouden tegenkomen, zou het in de bak chemisch afval gaan."

Slechts twee procent van de ca. vier miljoen zeecontainers die binnenkomen in de Rotterdamse haven wordt gecontroleerd op giftige stoffen. Het Ministerie van VROM liet afgelopen maandag weten de controle op de containers te verscherpen. Toch benadrukte minister Kramer dat er "geen acuut gevaar is voor de consument".

Toxicoloog Martin van den Berg zei vanmorgen in Argos dat hij zich wel degelijk zorgen maakt: "Als je er vanuit gaat dat maar een fractie van de containers gecontroleerd wordt, en je vindt dan producten met dermate ernstige concentraties kankerverwekkende stoffen, dan moet je concluderen dat dit soort giftige producten meer regelmaat zijn dan uitzondering."

C&A Nederland laat in een reactie weten pas sinds gisteren door VROM op de hoogte te zijn gebracht van de onderschepte container met giftige kleding. Het concern wil pas inhoudelijk reageren als het beschikt over de officiële rapporten.