Argos

‘Made in India’, (deel 4): Indiaas arrestatiebevel Nederlanders

Argos

‘Made in India’, (deel 4): Indiaas arrestatiebevel Nederlanders

Een Indiase rechter heeft een arrestatiebevel zonder borgtocht uitgevaardigd tegen een aantal Nederlanders. Ze hebben zich kritisch uitgelaten over arbeidsomstandigheden in een Indiase kledingfabriek, die onder andere kleren maakt voor het merk G-Star. Ze worden nu verdacht van smaad, cybercrime, xenofobie en racisme en in India strafrechtelijk vervolgd. Argos volgt deze zaak al langer en praat erover met onder meer Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep en met Karien van Gennip, Tweede Kamerlid CDA en voormalig staatssecretaris voor Economische Zaken.

Politicoloog Wouter van der Brug, over zijn oratie 'Een crisis van de partijdemocratie?'.

En:

Horen & Zien, onze vaste cultuurrubriek over beeldende kunst met Chantal Pattyn

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

6 december 2007
PERSBERICHT

Indiase vrouwen vervolgd wegens uitspraken in radioprogramma Argos

Twee Indiase vrouwen worden vervolgd door het Indiase kledingbedrijf FFI vanwege hun uitspraken over de arbeidsomstandigheden in die fabriek in een uitzending van Argos van 8 juni 2007. Bij FFI – Fibres en Fabrics International - wordt onder andere kleding gemaakt voor het Nederlandse merk G-star. Vandaag maakte G-Star bekend dat het de banden met de Indiase fabriek verbreekt. Het kledingmerk staat al maanden onder druk vanwege de kritiek op de arbeidsomstandigheden bij FFI en vanwege de agressieve methodes die het bedrijf gebruikt om critici de mond te snoeren. Eerder deze week werd bekend dat acht Nederlanders, actief bij de Landelijke India Werkgroep, de stichting Schone Kleren Kampagne en internetprovider Antenna, zijn gedagvaard wegens smaad.

In de uitzending van Argos van 8 juni 2007 was Geeta Menon te horen. Zij is werkzaam bij “Stree Jagruthi Samiti”, een lokale vrouwenorganisatie en één van de negen Indiase mensenrechten- en vredesorganisaties die een ‘Fact Finding Team’ vormden om de klachten van de arbeiders over FFI te onderzoeken. Menon zei in Argos:`”De sfeer van onderdrukking viel af te lezen aan hun gezichten en de manier waarop ze spraken. Ze vertelden hoe ze waren mishandeld door een van de opzichters en door de manager. Een jongen werd afgeranseld terwijl hij was vastgebonden aan een stoel. Anderen spraken over scheldpartijen en bedreigingen.”

De andere aangeklaagde vrouw, Shakun Mohini, werkt bij “Vimochana”, een organisatie voor vrouwenrechten. Zij zei in Argos: “Als ze hun werk niet op tijd afhadden, als ze hun quota niet hadden gehaald, als ze vijf minuten te laat waren, als ze naar het toilet wilden, als ze een dag vrij vroegen… ze konden werkelijk overal voor worden geslagen.”

Karien van Gennip, CDA-Tweede Kamerlid en voormalig staatssecretaris van Economische Zaken heeft hierover vandaag schriftelijke kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. Ze maakt zich zorgen over de onwenselijke precedentwerking van een dergelijke aanklacht voor de positie van Indiase activisten voor mensenrechten. Van Gennip vraagt daarom aan de minister de Indiase autoriteiten op de hoogte te brengen van deze zorg en het proces te volgen en waar nodig op te komen voor de rechten van de aangeklaagde vrouwen.

De strafzaak tegen de vrouwen dient op 10 januari in Bangalore, India.

--------------------------------------

De redactie van Argos is te bereiken op 035-6712360 en via argos@vpro.nl

De uitzending van 8 juni 2007: http://www.ochtenden.nl/afleveringen/33962545/