Argos

Wet Identificatie bij Dienstverlening

Argos

Wet Identificatie bij Dienstverlening

ARGOS SUPPLEMENT
Wie het nog niet heeft gedaan, kan nu een probleem hebben. Want vóór Nieuwjaarsdag had iedereen bij zijn bank moeten zijn geweest om zijn paspoort te laten scannen. Sinds 1 januari is de WID van kracht, de Wet Identificatie bij Dienstverlening, die witwassen en de financiering van terrorisme moet tegengaan. Maar is deze nationale scan-actie wel effectief geweest? Hebben alle kosten en rompslomp opgewogen tegen het doel van de maatregel? Argos berichtte daar eerder over op 29 september. In 'Argos Supplement' vandaag de actuele stand van zaken.

DNA-MATERIAAL EFFECTIEF?
In hun zoektocht naar een serieverkrachter besloten de Utrechtse politie en het Openbaar Ministerie acht jaar geleden om 115 mannen te vragen vrijwillig DNA-materiaal af te staan. Sindsdien werd in nog dertien zaken zo'n grootschalig DNA-onderzoek ingelast. Onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie hebben nu het gebruik, de resultaten en de haken en ogen van dit nieuwe opsporingsinstrument in kaart gebracht. Edwin Kruisbergen is een van de twee auteurs. Hij is hier, en Djoeke Veeninga spreekt met hem.

ANKER IS PLEITEN!
De tweelingbroers Willem en Hans Anker zijn beroemde advocaten in Friesland. De firma Anker&Anker is gespecialiseerd in strafzaken, en dan vooral in zaken van langgestraften. De broers staan bekend als sociaal betrokken, en hebben veel pro deo zaken in behandeling.
Broer Willem verzorgt vanaf vandaag eens in de veertien dagen op dit tijdstip op woensdagochtend een rubriek over juridische zaken, onder de titel 'Anker is pleiten!'. Deze rubriek wisselen we af met de rubriek 'Klinkende Munt' waarin Marcel Metze de economische wereld voor ons doorneemt, zoals u dat al gewend was op dit tijdstip. Anker is pleiten, aflevering één.