Argos

De toekomst van de Nederlandse Jeugdzorg

Argos

De toekomst van de Nederlandse Jeugdzorg

ARGOS SUPPLEMENT: TOEKOMST VAN DE NEDERLANDSE JEUGDZORG
De vervolging van de gezinsvoogd van Savannah wordt doorgezet, zo werd deze week bekend. Het 3-jarige meisje stierf in 2004 als gevolg van mishandeling en ondervoeding. De gezinsvoogd die bij de zaak betrokken was, wordt dood door schuld verweten. Volgens haar advocaat is het niet eerlijk om alleen de gezinsvoogd te vervolgen, omdat uit onderzoek blijkt dat álle lagen van de jeugdhulpverlening gefaald hebben. Een van de oorzaken voor dat falen ligt in een probleem bij de Jeugdzorg dat al jaren speelt: de verkokerde organisatie van de jeugdzorg.
Het duurt vaak veel te lang voordat een kind dat in de problemen zit geholpen wordt. Te veel organisaties houden zich met het welzijn van kinderen bezig, zonder samen te werken. Hoe kunnen de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Meldpunten Kindermishandeling en alle andere organisaties op dit gebied hun werk zodanig organiseren, dat ze niet elkaars werk nog eens overdoen en het kind uiteindelijk snel perspectief wordt geboden? In Argos Supplement een debat over de toekomst van de Nederlandse jeugdzorg.

'HOERA! MIJN KIND IS ANDERS'
Wat staat je als ouder te doen als je een kind krijgt dat ‘anders’ is. Henriette Hubers-Kromhof en haar man Paul wisten het zes jaar geleden ook niet, toen hun zoon Thom geboren werd. Thom heeft een ontwikkelingsachterstand zonder diagnose en past in geen enkel hokje thuis. En daar houden Nederlandse dokteren en zorginstellingen niet van. Henriette ondervond aan den lijve dat er liever naar de beperkingen gekeken wordt en niet naar de mogelijkheden van een gehandicapt kind. Over haar ervaringen schreef ze het boek ‘Hoera! Mijn kind is anders’.

Uitgeverij PICA, ISBN-10: 9077671250, ISBN-13: 9789077671252, prijs 15,00 euro.

KLINKENDE MUNT
Om de week op woensdag in De Ochtenden 'Klinkende Munt', onze rubriek met wetenswaardigheden uit de economische wereld. Vanaf deze week verzameld door ex-robeco topman Jaap van Duijn, ook wel 'beursgoeroe' genoemd. Per 1 oktober is hij bij Robeco met pensioen en vanaf nu dus om de twee weken om kwart voor elf bij ons in de uitzending.