Argos

Frans van Anraat, en: Bureau Halt

Argos

Frans van Anraat, en: Bureau Halt

ARGOS SUPPLEMENT: FRANS VAN ANRAAT
Het Gerechtshof in Den Haag doet vandaag uitspraak in het hoger beroep in de zaak tegen de Nederlandse chemicaliënhandelaar Frans van Anraat. In december 2005 werd die tot vijftien jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Van Anraat voorzag het Irak van dictator Saddam Hussein in de tweede helft van de jaren '80 van grondstoffen voor de chemische wapens. "Bewust en uit winstbejag", aldus de rechtbank. Een jaar geleden vroegen wij ons in Argos af of de Nederlandse betrokkenheid niet veel verder ging dan de winstbelustheid van één zakenman? We ontdekten dat de Nederlandse regering begin jaren '80 gewoon doorging met het aanhalen van de economische banden met Irak, ook al had men duidelijke aanwijzingen voor het gebruik van gifgas door Saddam Hussein. De toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Frits Bolkestein, speelde daarbij een opvallende rol. Aan de hand van vertrouwelijke documenten van de ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken onthulden wij dat Bolkestein en EZ flink hebben dwarsgelegen bij het aan banden leggen van de Nederlandse uitvoer naar Irak van grondstoffen voor die gifgassen.
Aan de hand van het hoger beroep in de zaak-Van Anraat praten we vandaag in 'Argos Supplement' verder over 'Nederland en het gifgas voor Saddam Hussein'. Hoe groot is de rol van Nederland? Welke andere Nederlandse bedrijven deden mee? Werd er jarenlang bewust niets ondernomen? Met ondermeer nieuwe vertrouwelijke documenten en VVD-Tweede Kamerlid en oud-officier van justitie, Fred Teeven.

BUREAU HALT
Bureau Halt is een inmiddels landeljke organisatie die in 1981 begon als 'Het Alternatief'. Maar de aanpak om zogenaamde 'first offenders' - jongeren die voor een klein vergrijp voor het eerst met justitie in aanraking kwamen - via een traject van alternatieve straffen en gesprek op het rechte pad te krijgen, sloeg aan. Op het hoogtepunt waren er landelijk 62 Halt-bureaus, nu zijn dat er 18, regionaal georgnaiseerd.
Vorig jaar verscheen een kritisch rapport waaruit bleek dat de Halt-aanpak in veel gevallen niet werkt en nu heeft directeur Cees Weeda van Halt- Nederland nieuwe plannen.Hij wil onder meer zonder toestemming van de ouders met jongeren aan de slag kunnen.Een gesprek met Cees Weeda en PvdA-justitiewoordvoerder Aleid Wolfso


ANKER IS PLEITEN:
Om de week hoort u bij ons Willem Anker in de rubriek 'Anker is pleiten' over juridische zaken en de advocatuur.

advertentie