Argos

Waarom wordt zonnekracht door Nederland genegeerd?

Argos

Waarom wordt zonnekracht door Nederland genegeerd?

Spiegels met een oppervlakte van Nederland die heel Europa voorzien van stroom. Het is geen Fata Morgana, maar een techniek die een snelle opmars maakt in energieland: Concentrated Solar Power, oftewel CSP. Via spiegels worden zonnestralen gebundeld, en met de hitte die daaruit wordt opgevangen wordt stroom gemaakt. Er staan al grote centrales in de VS en Spanje, Duitsland investeert miljoenen in zonnekrachtcentrales, en zelfs prins Hassan van Jordanië pleit voor een miljardeninvestering in wat een schone en concurrerende energie bron lijkt te gaan worden.

Alleen Nederland wil er niet in investeren, zo bleek afgelopen vrijdag in Argos. Platformvoorzitter van de taskforce energietransitie Jan Terlouw kritiseerde daar openlijk de houding van zijn collega-voorzitter Harry Droog. Die laatste wil niet Nederland beleid ontwikkelt om CSP te stimuleren. Omdat het niet toepasbaar is in Nederland, en omdat er geen Nederlandse bedrijven in geïnteresseerd zou zijn. Dat laatste blijkt niet te kloppen, en de vraag rijst of het eerste argument wel valide is.

Een discussie over de Nederlandse houding in het CSP-debat met Jos Hessels, Tweede Kamerlid voor het CDAk, Dorette Corbey, Europarlementariër voor de PVDA, en Geert Bergsma, Adviseur Duurzame energievoorziening bij CE Delft.