Argos

Gesprek over kernenergie met o.a. Farah Karimi

Argos

Gesprek over kernenergie met o.a. Farah Karimi

ARGOS
De Iraanse uraniumverrijking, de Noord-Koreaanse bomtest, de vermeende nucleaire agende van Irak: de mogelijke verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat die verspreiding moet tegengaan, wankelt of is misschien al dood.

Vorige week berichtte Argos dat de vader van de snelle kweekreactor in het Duitse plaatsje Kalkar, prof. Wolf Häfele, ook een beslissende invloed heeft gehad bij de onderhandelingen over het NPV, eind jaren zestig. Zijn de problemen met Iran nú, voor een deel te wijten aan zwaktes in het NPV als gevolg van de Duitse opstelling bij de onderhandelingen eind jaren zestig?

Een gesprek hierover met Farah Karimi, scheidend Tweedekamerlid, Groen Links, Peter van Ham, onderzoeker Instituut Clingendael en Karel Koster, lobbyist tegen kernwapens.

DE STEMTHERAPEUT
De afgelopen weken zond De Ochtenden (EO) een serie reportages met zwevende kiezers uit. Verslaggevers gingen op pad met de "stemtherapeut", politicoloog Andre Krouwel. Hij begeleidde de zwevende kiezers bij het uitbrengen van een bij hen passende stem. Ofwel: de stemwijzer op de radio.
Vandaag geen reportage, maar er wordt tijdens de hele uitzending regelmatig geschakeld met een verslaggever in een stemlokaal in de wijk Zuilen in Utrecht. Samen met Andre Krouwel probeert hij 'live' de laatste twijfelende kiezers alsnog te 'genezen'.


HET GELD
De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.