Argos

'The West Lusaka Man'

Argos

'The West Lusaka Man'

ARGOS
ARGOS SUPPLEMENT
Verhoorden officieren van Nederlands militaire geheime dienst in oktober 2003 Iraakse gevangenen op ongeoorloofde wijze? Deze vraag veroorzaakte vorige week vlak voor de verkiezingen grote opwinding in politiek Den Haag. Argos onderzocht afgelopen vrijdag of de gebeurtenissen in Irak onderdeel zijn van een ‘geheime oorlog’ die schuilgaat achter de openlijke oorlogen in Irak en Afghanistan; een reeks van operaties, waarin de inlichtingendiensten en Special Forces van verschillende westerse landen in de ‘war on terror’ wereldwijd samenwerken bij het verzamelen van inlichtingen. We onthulden geheime documenten, waaruit blijkt dat Nederlands naaste NAVO-buur Duitsland verregaand bij deze intelligence-operatie is betrokken.

In Duitsland onderzoekt nu een parlementaire onderzoekscommissie of de inlichtingendiensten hun boekje te buiten zijn gegaan. Moet er in Nederland ook zo’n onderzoek komen? Welke rol gaat dat spelen in de kabinetsformatie? In ‘Argos Supplement’ praten we daar vandaag over met vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer.

'THE WEST LUSAKA MAN'
Wat gebeurt er met Nederlanders die vastzitten in gevangenissen in het buitenland, als dit landen zijn waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft? Deze vraag komt op naar aanleiding van de premiere deze week van de documentaire The West Lusaka Man, die de ouders en de advocaat volgt van de Nederlander Roel Goosen, die in Zambia een levenslange straf uitzit wegens de veroordeling voor moord. Een gesprek met deze advocaat, Bob Vink, en een reactie van Aleid Wolfsen, PvdA kamerlid.

HET GELD
De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.