Argos

Individuele ambtsberichten en kwaliteit nieuwe pil Yaz

Argos

Individuele ambtsberichten en kwaliteit nieuwe pil Yaz

Kwaliteit ambtsberichten ter discussie
De Tweede Kamer gaat debatteren over het rapport van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over de kwaliteit van de individuele ambtsberichten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze ambtsberichten zijn rapportages die het ministerie opstelt voor de IND, de Immigratie en Naturalisatie Dienst, als deze dienst de informatie van een vluchteling, die asiel heeft aangevraagd, wil controleren in het land van herkomst. De Nederlandse ambassade in het land van herkomst huurt een vertrouwenspersoon in. Op basis van het verslag van de vertrouwenspersoon wordt door de ambassade een individueel ambtsbericht opgesteld. De asielaanvraag wordt goed- of afgekeurd op basis van dit ambtsbericht.
Reportage van verslaggevers Willem de Haan en Kees van de Bos (13:13 uur).
STUDIOGESPREK (13:39 uur - 13:48 uur) met:
- Pieter Bogaers, vreemdelingenadvocaat, die het boek 'Hoogverraad' heeft geschreven over asielverhalen en de misleiding van de Tweede Kamer;
- Hans Spekman, PvdA-Kamerlid (telefonisch).

Nieuwe anticonceptiepil Yaz
Het farmaceutische bedrijf Bayer Schering Pharma heeft op 1 september 2008 de nieuwe anticonceptiemiddel Yaz 24+4 geïntroduceerd. Volgens de fabrikant geeft deze nieuwe pil minder klachten rond de menstruatie. Yaz gebruikt hetzelfde hormoon als de al jarenlang in Nederland voorgeschreven anticonceptiepil Yasmin. Sinds de introductie van Yasmin zijn wereldwijd veertien vrouwen aan bijwerkingen (verhoogde kans op trombose) overleden. Hoogleraar in de klinische epidemiologie van de fertiliteit Frans Helmerhorst vindt Yaz zinloos. Hij pleit voor een discussie over het gemak waarmee dit soort middelen, die niet effectiever zijn dan bestaande, op de Europese en Nederlandse markt worden toegelaten.
STUDIOGESPREK met Helmerhorst (13:48 uur).