Argos

Milieubeweging onder vuur

Argos

Milieubeweging onder vuur

Argos, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

Milieudefensie krijgt volgens Raad Nederlandse Detailhandel onterecht subsidie
VVD-Kamerleden, dagblad 'De Telegraaf' en werkgeversorganisaties vinden dat de subsidies aan milieuorganisatie Milieudefensie moeten worden afgeschaft. Milieudefensie heeft het rapport 'Fout hout' gepubliceerd over tuinmeubelen gemaakt van hout met het FSC-keurmerk of van hout afkomstig van illegale kap uit tropische oerwouden. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is woedend op Milieudefensie omdat het rapport de detailhandel in een kwaad daglicht plaatst. De RND heeft in een brief aan minister Jacqueline Cramer van VROM om opheldering gevraagd over de subsidieverstrekking.
Reportage van verslaggever Steven Albers (13:16 uur).

Nederlandse commando's regelmatig ingezet buiten mandaatgebied in Afghanistan
In de herziene uitgave van de militair-historische leeswijzer Afghanistan is het voorwoord geschreven door generaal Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten. In de leeswijzer worden boeken aanbevolen over het conflict in Afghanistan. Een van de boeken 'Endstation Kabul', geschreven door een voormalige Duitse militair, beschrijft dat Nederlandse commando's in 2002 regelmatig opdrachten hebben uitgevoerd buiten het mandaatgebied in Afghanistan. De SP-fractie heeft naar aanleiding van het boek minister van Defensie Eimert van Middelkoop opheldering gevraagd over het aantal keren dat commando's buiten het mandaatgebied hebben geopereerd.
TELEFOONGESPREK (13:40 uur) met:
- Harry van Bommel, SP-Kamerlid;
- Alexander Pechtold, D66-fractievoorzitter.

Reconstructie over militaire lobby voor Amerikaanse straaljager JSF
In het KRO-televisieprogramma 'Reporter' van 7 september 2008 is een reconstructie te zien geweest over de lobby van de Koninklijke Landmacht voor de bouw en aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) door vliegtuigfabrikant Lockheed Martin. De JSF moet de huidige Nederlandse F-16's vervangen. Uit documenten van het ministerie van Economische Zaken blijkt echter dat ondanks de Nederlandse deelname er minder orders zijn dan verwacht en dat het parlement bewust is misleid.
STUDIOGESPREK met 'Reporter'-verslaggevers Bart Nijpels en Jos Slats (13:47 uur).
ARCHIEFMATERIAAL: geluidsfragment 'Reporter' van 7 september 2008.

advertentie