Argos

Einde van de gesubsidieerde arbeid

Argos

Einde van de gesubsidieerde arbeid

Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

1 . De verbroken belofte. Het einde van de gesubsidieerde arbeid in Nijmegen.
De gemeente Nijmegen gaat 600 van de 850 gesubsidieerde banen opheffen. De natuurtuin verliest zijn beheerder, de hobbywerkplaats zijn begeleiders en het jeugdcentrum zijn coördinator. Niet alleen verliezen 850 mensen hun baan, ook de vele stichtingen en clubs waar ze werken dreigen hun deuren te moeten sluiten. In 2001 waren er nog 90.000 gesubsidieerde banen in Nederland, nu zijn er nog zo’n 11.000 over. Wat betekent de afschaffing van die banen voor het sociale leven in een stad? Waarom beloofden de partijen in maart van dit jaar nog dat er juist méér gesubsidieerde banen zouden komen? Van beschermd werken naar onbeschermd werkloos, een reportage uit Nijmegen.
Een verslag van Ellen van den Berg.

2 . Radio Onjo: geheime documenten van Amerikaanse ambassade in Nederland over steun Kabinet-Balkenende II aan inval in Irak in 2003
Argos heeft in 2008 een beroep gedaan op de Amerikaanse Wet Openbaarheid van Bestuur en recent in het bezit gekomen van geheime codeberichten uit 2002 van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS. De berichten gaan over de politieke steun van het Kabinet-Balkenende II aan de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 en de loyale houding van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer. De Hoop Scheffer wordt in 2004 benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO. In 2009 blijkt uit onderzoek van de commissie Davids naar de besluitvorming van het kabinet inzake steun aan de inval dat er geen bewijzen zijn voor eventuele militaire steun.
TELEFOONGESPREK (12:42 uur en 12:53 uur) met onderzoeksjournalist Wil van der Schans.
STEMFRAGMENT van redacteur die citaten voorleest uit de documenten.
ARCHIEFMATERIAAL: interview met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer; stemfragmenten van minister Jaap de Hoop Scheffer over massavernietingswapens in Irak; persconferentie voorzitter Willibrord Davids van de commissie Davids; discussie tussen Argos-redacteur Huub Jaspers in 'De wereld draait door' en tafelheer Jan Mulder over de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer; Amerikaanse voormalige onderminister Richard Armitage van Buitenlandse Zaken over benoeming Jaap de Hoop Scheffer. RTL 'Nieuws'-correspondent Erik Mouthaan over bezoek van secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer aan de Amerikaanse president George Bush jr. op diens ranch.