Argos

Etnische registratie: taboe of zinvol?

Argos

Etnische registratie: taboe of zinvol?

Deze aflevering gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
PVV pleit voor etnische registratie
Programmapuntje uit het verkiezingsprogramma van de PVV: Etnische registratie van iedereen: inclusief vermelding ‘Antilliaan’. In samenhang met een partij die moslims als de moderne zondebok behandelt krijgt etnische registratie al snel een enge klank. Maar is het inderdaad onzinnig om mensen ook op etniciteit te registreren? En is het soms niet noodzakelijk, bijvoorbeeld om beleid te voeren in achterstandwijken of voor Roma?
Een debat met burgemeester van Nieuwegein Cor de Vos, PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem en Tofik Dibi, tweede kamerlid Groen Links.

Radio Onjo: Nederlandse militair filmt marteling in Uruzgan
Een Nederlandse militair heeft in oktober 2007 Afghaanse soldaten gefilmd die gevangenen martelen. Dit is gebeurd tijdens ‘ Spin Ghar’, een ISAF-operatie tegen de islamitische fundamentalistische beweging Taliban in de Baluchi-vallei in Noord- Uruzgan onder Nederlands commando. Fragmenten van deze opname wordt uitgezonden in het KRO televisieprogramma 'Reporter'.
STUDIOGESPREK (12:51 uur) met Bart Nijpels, verslaggever van 'Reporter', die uitlegt dat de beelden zijn opgedoken tijdens het werk aan een documentaire over het 17e pantserinfanterie bataljon uit Oirschot. Daarin wordt gebruikgemaakt van amateurbeelden van de soldaten zelf. Volgens Bart Nijpels is het filmpje gemaakt door een Nederlandse militair die anoniem wil blijven.