Argos

De Alcohol-lobby

Argos

De Alcohol-lobby

Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

Overheidsbeleid inzake aanpak alcoholgebruik onder jeugd in relatie tot de alcohol-industrie
Alcohol en jongeren is een gevaarlijke combinatie. Onder de 18 jaar kan drinken hersenschade tot gevolg hebben. Dat is wetenschappelijk bewezen. Even zag het er naar uit dat het kabinet Balkenende IV de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol zou verhogen naar 18 jaar. Of in elk geval een experiment daartoe in een aantal gemeenten. Uiteindelijk gebeurde er (weer) niets. Hoe kan dat? En wat is de invloed van de alcohollobby op de politiek? De VPRO wijdde op 28 februari 2008 in de thema-uitzending Proost aan alcoholgebruik door jongeren. Is dat een mediahype of een serieus en blijvend probleem voor de volksgezondheid? Het programma toont onder meer dat bijna alle misdrijven in het weekend alcoholgerelateerd zijn en dat scholen hun lesprogramma’s op maandagochtend aanpassen vanwege het geringe absorptievermogen van hun nog lamme leerlingen.
Een verslag van Eric Arends.

Radio Onjo: WHO heeft paniek gezaaid over epidemie van Mexicaans griep volgens de Raad van Europa - Better safe than sorry?
De rol van de WHO bij de griep-pandemie onderzocht
Deze week behandelde de parlementaire raad van de Raad van Europa het rapport van de Gezondheidscommissie over de Mexicaanse griep-pandemie. In dat rapport wordt kritisch teruggeblikt op de griep-pandemie. Hoe is het mogelijk dat een- achteraf bezien -milde griep kon leiden tot zoveel paniek in Europese landen? En waarom gaven de meeste Europese regeringen miljoenen uit aan griepvaccins die achteraf gezien helemaal niet nodig waren? Waarom riep de WHO (World Health Organisation) op 11 juni vorig jaar fase 6 van de griep-pandemie uit?
CDA-er Pieter Omtzigt was ondervoorzitter van de onderzoekscommissie. Hij vertelt over de conclusies van het rapport en de behandeling in de Parlementaire Raad.