Argos

De strijd om de trombose-patiënt

Argos

De strijd om de trombose-patiënt

Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

1 . Marktwerking in de trombose-zorg
Zo’n 35.000 trombose-patiënten die bloedverdunningsmiddelen gebruiken, controleren thuis het stollingsgehalte van hun bloed. Zelfmeten heet dat. Het biedt vrijheid en comfort. Maar die zelfmeters vormen nog geen 10 % van alle patiënten met antistolling in Nederland. Het overgrote deel gaat nog steeds regelmatig, trouw naar de trombosedienst om zich in de arm te laten prikken. Nieuwe commerciële aanbieders zien hier een gat in de markt. Het zijn virtuele trombosediensten, die werken via internet. Zij gaan de strijd aan met de traditionele trombosediensten om de patiënt het gaat hard tegen hard. Willen de gewone trombosediensten simpelweg hun klanten niet kwijt ? Of zijn de nieuwe commerciële aanbieders cowboys op zoek naar geld ? En wat betekent deze nieuwe ontwikkeling voor de trombose-patiënt?
Een verslag van Helene van Beek en Kees van den Bosch
Presentatie: Max van Weezel

2 . Radio Onjo: bijeenkomst Stichting Gerard Legebeke Legaat over WikiLeaks-documenten
Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting op 19 november jongstleden is een paneldiscussie gehouden tussen de NOS, RTL en 'NRC' over de Nederlandse berichtgeving rond WikiLeaks en de manier waarop journalisten de Wikileaks-documenten kunnen bestuderen. In opdracht van 'Argos' hebben studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen, o.l.v. hoogleraar Bart Jacobs, een gespecialiseerde zoekmachine gebouwd, de Argos Data Indexer. De zoekmachine dient als naslagwerk voor journalisten en wetenschappers en bevat 700.000 WikiLeaks-documenten. De bijeenkomst is ter nagedachtenis aan de in augustus 2008 overleden 'Argos'-eindredacteur Gerard Legebeke.
Verslag (12:43 uur) met STEMFRAGMENTEN van:
- discussieleider Chris Kijne;
- programmamaker Ad van Liempt;
- hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs;
- adjunct hoofdredacteur Joost Oranje van 'NRC Handelsblad';
- voormalig hoofdredacteur NOS 'Journaal' Hans Laroes.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De strijd om de trombose-patiënt

vanaf 00:00:00

Zo'n 35.000 trombose patiënten die bloedverdunningsmiddelen gebruiken, controleren thuis het stollingsgehalte van hun bloed. Zelfmeten heet dat. Het biedt vrijheid en comfort. Maar die zelfmeters vormen nog geen 10 % van alle patiënten met antistolling in Nederland. Het overgrote deel gaat nog steeds regelmatig, trouw naar de trombosedienst om zich in de arm te laten prikken. Nieuwe commerciële aanbieders zien hier een gat in de markt. Het zijn virtuele trombosediensten, die werken via internet. Zij gaan de strijd aan met de traditionele trombosediensten om de patiënt. In deze concurrentieslag gaat het hard tegen hard. Willen de gewone trombosediensten simpelweg hun klanten niet kwijt ? Of zijn de nieuwe commerciële aanbieders cowboys op zoek naar geld ? En wat betekent deze nieuwe ontwikkeling voor de trombosepatiënt?

Onjo: Argos Machinerie

vanaf 00:41:28

De Argos Machinery In de rubriek Onjo een verslag van de bijeenkomst van het Legebeke Legaat van 19 november jongstleden in Eindhoven en een gesprek over de tijdens deze bijeenkomst gepresenteerde nieuwe WikiLeaks- zoekmachine, de ‘Argos Machinery’. Een gespecialiseerde zoekmachine voor 700.000 WikiLeaks-documenten, gebouwd door informatica-studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen. De bijeenkomst in Eindhoven vond plaats ter nagedachtenis aan de in augustus 2008 overleden toenmalige eindredacteur van Argos, Gerard Legebeke.