Argos

Oud-minister van Defensie Van Middelkoop kritisch over Kunduz-besluit

Argos

Oud-minister van Defensie Van Middelkoop kritisch over Kunduz-besluit

Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

1 . Eimert van Middelkoop en de politieke besluitvorming rond vredesmissies in Afghanistan
“Ik vind dat de Kamer een besluit van een kabinet moet nemen zoals het er ligt. Wat dus niet moet gebeuren is gaan shoppen, gaan winkelen in zo’n besluit, er dingen uit gaan halen en dingen gaan verbeteren. Dat is in feite wat nu gebeurd is onder leiding van GroenLinks. Ik vind dat verkeerd.” Dit zegt oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop (Christenunie) zaterdag in een interview met Argos. Van Middelkoop, van februari 2007 tot oktober 2010 minister, heeft afgelopen januari “zeer kritisch” naar het debat zitten kijken. De Kamer is volgens hem veel te veel op de stoel van de regering gaan zitten. In het interview recenseert de oud-bewindsman het nieuwe boek van militair historicus Christ Klep, dat volgende week woensdag onder de titel Uruzgan, Nederlandse militairen op missie, 2005-2010 verschijnt.
Interview: Huub Jaspers

2 . Schriftelijke reactie van minister Verhagen van Economische Zaken op kernincidenten bij kerncentrale Borssele
Kerncentrale Borssele zou meerdere keren zijn ontsnapt aan een ramp in de jaren 80 vanwege storingen in de noodstroomvoorziening, zo blijkt uit de 'Argos'-uitzending van 26 maart 2011. De incidenten zijn door de Kern Fysische Dienst onderzocht en geclassificeerd tot een laag veiligheidsrisico. Over deze incidenten hebben CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Gerda Verburg vragen gesteld aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en Innovatie.
INTERVIEW (12:50 uur) met kernenergiedeskundige Herman Damveld, die zegt dat uit de antwoorden van de minister blijkt dat er volgens de minister destijds in Borssele niets aan de hand was. Terwijl er vanaf 1986 een reeks maatregelen is genomen om storingen in de noodstroomvoorziening te voorkomen. Volgens Damveld is het opmerkelijk dat het kabinet vasthoudt aan de bouw van een nieuwe kerncentrale bij Borssele na de recente kernincidenten in Japan. Vanwege incidenten zijn in Duitsland zeven kerncentrales stilgelegd en zijn plannen voor nieuwe centrales in de VS geschrapt.