Holland Doc Radio

De wolf komt er aan - De oerloper - De zin van het oeuvre

Holland Doc Radio

De wolf komt er aan - De oerloper - De zin van het oeuvre

De wolf komt er aan
De oerloper
De zin van het oeuvre, deel 4

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De wolf komt er aan

vanaf 00:06:17

De wolf is onlangs op 15 kilometer van de Nederlandse grens gefotografeerd. Hij is nu al in staat om hier in het land een schaap of ree te grijpen. Natuurbeschermers zien de terugkeer van de wolf als de kroon op hun werk. Eindelijk is de wolf weer terug aan de top van de voedselpiramide, waar hij hoort. Maar niet iedereen is even blij met zijn terugkeer. Wat als hij hier schade gaat veroorzaken? Een wolf is opportunistisch en doet nu eenmaal wat een wolf doet. 

De oerloper

vanaf 00:26:30

In de hardloopwereld is een kleine, maar fanatieke groep lopers die op blote voeten rennen. Volgens deze 'barefootrunners' is de mens er evolutionair op gemaakt om urenlang blootsvoets te lopen. Dikke en corrigerende sportschoenen zijn helemaal niet nodig, is de overtuiging van deze ‘oerlopers’. En daarom gaan ze blootsvoets (of met minimalistische schoentjes met zolen van maar een paar millimeter dik) rennend door het leven.

De zin van het oeuvre, deel 4

vanaf 00:46:33

Popmuzikanten vertellen over de meest betekenisvolle zin in hun eigen werkDe 27-jarige singer-songwriter Eefje de Visser schrijft in het Nederlands. In 2009 won ze de Grote Prijs van Nederland. Haar meest betekenisvolle zin komt uit haar nummer 'Trein' . De zin luidt: "Ik had een huis vol vreemden en een hoofd vol vrienden". Een nogal pijnlijke zin, zegt Eefje. Maker Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet stapt op een doordeweekse ochtend binnen in Eefjes huis in Utrecht en praat met haar.