OVT

o.a. Week van de Ego, tweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen

OVT

o.a. Week van de Ego, tweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen

Het Japanse oorlgosverleden; Week van het ego; Column NellekeNoordervliet; Tweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen; HetSpoor terug: 'Amsterdammertjes' op Texel

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Japans oorlogsverleden

vanaf 00:05:47

Een uitspraak van Toru Hashimotu, burgermeester van de Japanse stad Osaka, zorgde afgelopen week voor nogal wat opschudding. De T roostmeisjes die tijdens de Tweede Wereld Oorlog door de Japanners tot prostitutie gedwongen werden, waren volgens hem een ‘noodzaak’ om de Japanse soldaten rust te kunnen bieden. Oud NRC correspondent en hoogleraar Karel van Wolferen over de omgang van de Japanners met hun oorlogsverleden.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:17:05

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Geschiedenis van het 'ik'

vanaf 00:21:01

Deze week staan diverse programma’s van de NTR, VPRO en HUMAN in het teken van het Ego. In OVT aandacht voor de geschiedenis van het ik, van de Oudheid tot heden. Met classicus Fik Meijer, filosoof en dichter Maarten Doorman, en historicus Bram Mellink, die aanstaande woensdag promoveert op een proefschrift over het individualisme in het Nederland van na de oorlog ‘Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geïndividualiseerde samenleving sinds 1945’.

De eenzaamheid van de waanzin. Tweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen

vanaf 01:04:43

Ranne Hovius over haar boek ‘De eenzaamheid van de waanzin. Tweehonderd jaar psychiatrie in romans en verhalen’. Een literaire reis tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de psychiatrie. Ze geeft tal van schrijvers uit de voorbije eeuwen het woord: van Goethe, Dickens, Poe, Flaubert, Nabokov en Patrick McGrath, tot schrijvers die over hun eigen ervaringen met de waanzin vertellen, zoals Gerard de Nerval, Sylvia Plath en David Sedaris.

Het Spoor terug: ‘Amsterdammertjes’ op Texel

vanaf 01:18:04

Honderden hongerige Amsterdamse kinderen stapten in het voorjaar van 1945 op de boot naar Texel om daar tot rust tot te komen en aan te sterken. Op Texel was eten genoeg en het eiland had tussen mei 1940 en april 1945 weinig te lijden gehad van de oorlog. Maar op 6 april brak een opstand uit. Een bataljon Georgiërs dat deel uitmaakte van het Duitse leger sloeg toe. Samen met hun Texelse opvanggezinnen zaten de hongerkinderen ineens midden in de ‘Russenoorlog.’ Ze zagen hoe Duitse en Georgische soldaten elkaar afslachtten, sommige kinderen keken zelf de dood in de ogen en enkele ‘Amsterdammertjes’ overleven het niet. 20 mei 1945 werd Texel bevrijd. De hongerkinderen keerden terug. Lichamelijk aangesterkt, maar niet tot rust gekomen en bij hun ouders kunnen ze hun verhaal niet kwijt. Verslaggever Joost Wilgenhof sprak met Texelaars en hongerkinderen over een periode die maar niet uit hun geheugen wil verdwijnen.