HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Een goed gesprek van Marjan Luif. Wekelijks terugkerend column. Deze week over de crisis bij de Oranje's.

---


De uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen vandaag is behalve voor de provinciale besturen ook belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer.

De 75 leden van de Eerste Kamer worden immers gekozen door de leden van de Provinciale Staten – op 26 mei gaat dat gebeuren.
Te gast is Hannie van Leeuwen, de oudste parlementariër van Nederland, d.w.z. de oudste in leeftijd. Ze is 76 jaar en lid van de Eerste Kamer voor het CDA. En ze staat weer op de lijst.

Van Leeuwen praat met Djoeke Veeninga over de verkiezingen, de voortdurende kritiek op het orgaan de Eerste Kamer, de CDA-lijn in de kwestie-Irak en de keuzes waarvoor haar partij zich tijdens de formatie gesteld ziet.

-----


Deze uitzending elk uur 'de stand in het land'. Dit uur een peiling in de provincie Friesland. Djoeke Veeninga praat met verslaggever Rene Koster van Omroep Friesland.

----


De wethouder van Onderwijs van Groningen gaat de komende maanden in gesprek met scholen, docenten, ouders en leerlingen over een voorstel van de gemeente over de toekomst van het voortgezet onderwijs in de gemeente Groningen.

Het gaat om de omvorming van de eerste twee jaar van alle vormen van voortgezet onderwijs tot een zogenaamd Junior College. Pas na die 2 jaar Junior College, een soort tussenschool dus, stroomt de leerling door naar de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Onderwijswethouder Wicher Pattje bespreekt de voorstellen woensdagmiddag 19 maart aanstaande met de raadscommissie Onderwijs en Cultuur.
Nu alvast een voorproefje in De Ochtenden, met Djoeke Veeninga en met Jan Sintnicolaas, onderwijspsycholoog.

----

Er zijn heel veel mensen vandaag in de war – dat komt omdat het verkiezingsdag is, maar dinsdag in plaats van woensdag.
Verkiezingen zijn nooit op dinsdag.
Ze zijn altijd op woensdag.

Vandaag niet, want vorige week woensdag was het As Woensdag, carnavalstijd, vakantie. Kortom, geen geschikte verkiezingsdag.
En morgen schijnt het ook geen geschikte verkiezingsdag te zijn, want dan is het 'Biddag' voor gewas en Arbeid.

Nederland 2003, een ontkerkelijkt land, een land waar we worstelen met de religieuze onwankelheden van moslims - kunnen we op Biddag voor gewas en arbeid niet kiezen?
Djoeke Veeninga vraagt het aan Bas van der Vlies, fractievoorzitter van de SGP.

-----

advertentie