HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Deze week in Marjan Luif's column Een Goed Gesprek: 'de anus'.

====


In Iran wordt nu al een week dagelijks gedemonstreerd. Eerst alleen door studenten op de campus van de universiteit uit protest tegen de aangekondigde privatisering van die universiteit. De dagen daarna breidde het protest zich uit tot wat nu al het 'autoprotest' heet: demonstreren vanuit de auto, niet in de laatste plaats omdat politie en meer ongeregelde ordetroepen hard optreden tegen demonstranten. En eerst was het ook alleen Teheran waar gedemonstreerd wordt. Maar gisteren kwamen er berichten dat ook in andere steden het protest vorm begint te krijgen.

Daarnaast staat Iran onder steeds grotere druk om meer toezicht toe te laten in zijn nucleaire installaties: eerst een wens van vooral Amerika dat Iran indeelt op de as van het kwaad, maar ook de Europese landen en Rusland hebben zich nu achter dat verzoek geschaard.

In de studio in Den Haag zit Groen Links Kamerlid Farah Karimi, zij vluchtte twintig jaar geleden uit Iran en was een paar weken terug voor het eerst weer daar als lid van een parlementaire delegatie. In de studio in Amsterdam zit Fahrad Golyardi, programmamaker bij De Balie en mede-samensteller van het boekje 'Andere Berichten' uit Teheran. Ook hij vluchtte in de jaren tachtig en was inmiddels een aantal keren terug in Iran.
Chris Kijne spreekt met de twee Iraniërs.

====


Koos van Zomeren schreef het gedicht ‘Doe maar gewoon’ in opdracht van De Kunststichting Neerrijnen. Als eerbetoon aan de Hollandse koe maakte kunstenares Gerry van der Velden een standbeeld van een roodbonte koe. De koe staat in de Uiterwaarden bij het dorp Heesselt.

Heesselt aan de Waal telt 400 inwoners en valt onder de gemeente Neerijnen. Verslaggeefster Irene Houthuijs berichtte eerder dit jaar vanuit dit dorp aan de rivier. Toen ging het over de provinciale plannen om de Waal te verplaatsen om zo het water meer ruimte te geven. Dat zou ten koste gaan van dertig huizen.
Boer Kranendonk onthulde zaterdag de koe in het ‘bedreigde’ dorp namens de Geldersche Land- en Tuinbouworganisatie.

====


De zeespiegel stijgt. En het klimaat verandert waardoor er meer regen valt. En Nederland is een drassig landje, dus wie één en één bij elkaar optelt komt al snel tot de conclusie dat het hier niet eindeloos goed kan blijven gaan. Vandaar dat waar we honderden jaren bezig zijn geweest om het water toch vooral zo ver mogelijk terug te dringen en uit de buurt te houden, en het denken de laatste jaren omslaat in de richting van: we moeten het water weer de ruimte geven.

Overloopgebieden voor de grote rivieren, plannen om polders weer onder water te zetten van alles en nog wat wordt er bedacht en daar is nu nog iets bijgekomen, namelijk het boekje 'Naar Zee' van het ontwerpatelier van het Ruimtelijk Planbureau met de meest revolutionaire plannen op gebied van waterhuishouding die ooit zijn bedacht.

Bart Bomas is één van de samenstellers van het rapport. Hij is te gast.

====

advertentie