HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Rijkswaterstaat is bezig met plannen te ontwikkelen voor de herinrichting van de Uiterwaarden bij Heesselt, waarin veiligheid voor het hoogwater en natuurontwikkeling hand in hand gaan. Voor dit project moeten dertig huizen verdwijnen.
De bewoners van het dorp Heesselt aan de Waal vrezen voor het typisch Hollandse karakter van de Uiterwaarden. Om uiting te geven aan die zorg hebben kunstenaars in Heesselt in de Uiterwaarden een zogenaamde kunstkoe geplaatst. Deze meer dan levensgrote koe moet de aandacht van voorbijgangers trekken en hen zo bewust maken van de zorgen van de bewoners.
Wij berichtten hier al eerder over.

Vorige week meldde het Algemeen Dagblad dat de kunstkoe wegmoet. Rijkswaterstaat heeft verordonneerd dat gisteren de koe wegmoest zijn en dat ze hem anders zelf zouden weghalen.

Aan de telefoon is Jan Huurman van Rijkswaterstaat. Waarom moet de kunstkoe weg?

====


Werkgeversvoorzitter Jacques Schraven wil bij het afsluiten van CAO’s de ondernemingsraden meer bevoegdheden geven ten koste van de vakbonden. Dit was te horen bij de EO-Ochtenden van maandag.

Waarom ligt het monopolie van het vertegenwoordigen van werknemers bij CAO-onderhandelingen bij de vakbonden?
Te gast is CNV-voorzitter Doekle Terpstra, over de legitimiteit van de vakbonden.

====


Het plein voor de kerk in het gezapige stadje Flobecq, alias Vloesberg, stroomde afgelopen zaterdag vol met vogels van diverse pluimage, voorzien van spandoeken, toeters en bellen.
Flobeck is een gemeente nèt aan de Franse kant van de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië en gelegen in een prachtig heuvellandschap.
Op oudere wandelkaarten van deze streek vindt men nog de trotse Monte de Rhode, met z'n 156 meter boven zeeniveau de hoogste top in heel de provincie Henegouwen.
Helaas, hij is inmiddels verdwenen. Het zavel, een populair soort fijn zand, is afgegraven en verkocht, het ontstane gat vervolgens gevuld met afval.

De uitbater, de heer Fort met zijn firma Fort-Labiau kreeg ooit vergunningen die hij nooit had mogen krijgen, omdat zijn aktiviteiten plaatsvinden in beschermd natuurgebied.
Inmiddels zijn de vergunningen gestopt, maar het dumpen gaat onverminderd door. Want de heer Fort heeft machtige vrienden, zoals Rudi de Motte: Waals minister van Cultuur, tevens burgemeester van Flobeck.
De demonstratieve optocht op het grote plein staat op het punt van vertrekken, richting de zes kilometer verder gelegen vuilstort in het vlaamstalige gehucht D'Hoppe, behorend tot de Waalse gemeente Flobecq.

Vanuit daar begint de reportage van Gerrit Kalsbeek, met een rondleiding van Dirk, één van de mensen van de actiegroep 'Padagach', die aktief is in het ecologisch rampgebied.

====


Aanstaande vrijdag, 11 juli, is het acht jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen Srebrenica veroverden. Srebrenica, de moslim-enclave in Oost-Bosnië, die beschermd moest worden door de Nederlandse VN-soldaten van Dutchbat. Na de val van de stad werden meer dan 7000 voornamelijk mannelijk inwoners vermoord. Een Bosnisch én Nederlands trauma.

De Nederlandse politiek heeft de episode-Srebrenica vorige maand afgesloten met de behandeling van het eindverslag van de parlementaire enquête-commissie Srebrenica. Maar voor de nabestaanden in Bosnië is het boek nog lang niet gesloten. Tot hun grote woede werden zij door de parlementaire enquête-commissie niet als getuigen verhoord. Mede daarom presenteren zij vandaag in de Bosnische stad Tuzla hun eigen verslag van de gebeurtenissen rond de val van Srebrenica.

Bij die presentatie in Tuzla zijn aanwezig de Nederlandse advocate Liesbeth Zegveld en IKV-medewerkster Marjan Lucas. Gerard Legebeke praat met hen.

====

advertentie