HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


++ EEN GOED GESPREK
In een Goed Gesprek gaat het vandaag over 'begrafenis' .
Een korte satirische radiocolumn van Marjan Luif met Marcel Musters.

====


++ SCHIPHOL EN HET MILIEU
Vroeger lag bij de krant de kop: ‘Boeren klagen Steen en Been’ altijd klaar voor gebruik. Tegenwoordig geldt hetzelfde voor de aanhef: ‘Omwonenden Schiphol woedend om vliegtuigherrie’. En deze zomer kon hij weer uit de kast; er was een rekenfoutje gemaakt bij de Milieu Effect Rapportage over de nieuw in gebruik te nemen Polderbaan en nu moesten er toch meer vliegtuigen over de zogenaamde Zwanenburgbaan. Terwijl die Polderbaan er juist was gekomen om daar de geluidsoverlast te beperken. Iedereen op zijn achterste benen, en Gerlach Cerfontaine, de charmante directeur van onze nationale luchthaven, dreigde meteen weer met het instorten van onze economie wanneer de normen voor de Zwanenburgbaan niet zouden worden opgerekt. En ja hoor, hij kreeg zijn zin van Staatsecretaris Schulz. Met als gevolg: woedende omwonenden.

En dus ging Cerfontaine op bezoek bij die omwonenden. Om te luisteren. En om uit te leggen. Maar ook om eens een paar mensen aan het werk te zetten.
Want in een interview naar aanleiding van één van die bezoeken - zaterdag in de Volkskrant - zei hij onder meer: ‘De luchtverkeersleiders moeten meer milieusmoel krijgen. Tegen directeur Erik Kroese heb ik gezegd: trek jij die milieucomponent, dat geluid, wat meer naar je toe. Wordt daar eens wat zichbaarder in. Zij zouden moeten zeggen: wij zijn daar ook verantwoordelijk voor.’

Te gast in dit eerste uur is meneer Erik Kroese, directeur van LVNL - Luchtverkeersleiding Nederland.
Heeft hij nou werkelijk zo'n 'miliesmoel' en zou hij de milieucomponent nu werkelijk naar zich toe moeten trekken........
Uit het interview met Cerfontaine blijkt dat zijn macht om het vliegverkeer te regelen eigenlijk maar heel beperkt is. Dus Kroese zou minstens even verantwoordelijk moeten zijn voor de milieu-effecten.

====


++ VRIJWILLIG TERUG NAAR GUINEE
Tot slot van dit uur maakte verslaggeefster Irene Houthuijs een reportage over een uitgeprocedeerde en teruggereisde asielzoeker die vrijwillig retourkeerde naar Guinee.

====

advertentie