HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

Een Goed Gesprek van Marjan Luif gaat deze ochtend over 'Juliana' en de verkeerde berichtgeving van Omroep Brabant over het overlijden van Koningin Juliana:

Omroep Brabant Televisie heeft woensdagavond 8 oktober per abuis het overlijden van prinses Juliana gemeld. De tekst kwam volgens de omroep door een technisch mankement in beeld.

Tussen 22.30 uur en 0.00 uur kwam bij kijkers in Midden-Brabant een tekst in beeld met de melding dat in verband met het overlijden van de 94-jarige prinses, die van 1948 tot 1980 koningin was, de uitzending werd aangepast.
De tekst kwam volgens de omroep door een technisch mankement in beeld. Hoofdredacteur J. Kriek van Omroep Brabant heeft donderdagmorgen bij de Rijksvoorlichtingsdienst zijn verontschuldigingen aangeboden aan het Koninklijk Huis. In een donderdagmorgen verzonden verklaring zegt Kriek: "Wij betreuren het enorm dat we hiermee een gedeelte van onze televisiekijkers ernstig in verwarring hebben gebracht."

De tekst die woensdagavond in beeld kwam, is opgeslagen in de uitzendcomputers van Omroep Brabant. Bij calamiteiten kan zo met een paar handelingen een mededeling in beeld worden gebracht. Omroep Brabant neemt maatregelen om te voorkomen dat in de toekomst dergelijke incidenten nog kunnen voorkomen.

##

Iedereen heeft er inmiddels wel iets over gehoord: het Najaarsoverleg waarin regering en sociale partners alsnog probeerden tot een akkoord te komen over de kabinetsplannen met de sociale zekerheid en over de loonontwikkeling.

De afgelopen dagen was er allerhandepraat over mogelijke overeenstemming, maar gisteren liep het vooroverleg vast. De blokkade zit hem erin dat het kabinet een keiharde garantie wil voor een tweejarige loonstop, en dat de vakbeweging daar eventueel pas aan wil als ze weet wat er precies tegenover staat.
Vanmiddag wordt er op het hoogste niveau verder gesproken.

Eén van de geschilpunten is de herstructurering van de WAO en om daarover door te praten hebben wij in dit eerste uur drie gasten uitgenodigd: Truus Snelders, secretaris Sociale Zaken van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Robin Linschoten, oud-staatssecretaris op hetzelfde dossier en kroonlid van de SER en Jan Schreurs, directeur van de ARBO-unie, de grootste ARBO-dienst van ons land: de organisatie die ervoor moet zorgen dat als u ziek wordt, u vooral niet in de WAO terecht komt.
Chris Kijne praat met de drie deskundigen.

##

Zomaar een flat in zomaar een dorp: de flat aan de Visserlaan in Pijnacker.
De flat bestaat uit drie verdiepingen, iedere etage telt zes appartementen. In het midden van de flat is het centrale trappenhuis. De flat is in 1968 opgeleverd.
Pijnacker is van oudsher een tuindersdorp. Na de fusie met Nootdorp en Delfgauw telt het dorp bijna 40.000 inwoners.

Bewoners en ex-bewoners van de flat klagen over geluidsoverlast en verloedering. De overlastbezorgers zijn volgens de bewoners vooral nieuwkomers uit de grote steden. Ze zijn bang dat het spreidingsbeleid tot nog meer problemen in de flat gaat leiden.
Verslaggeefster Irene Houthuijs portretteert de bewoners van de flat. Ze spreekt met de directeur van de woningbouwvereniging, de wethouder en met bewoners en ex-bewoners die anoniem willen blijven. Ze zijn bang voor represailles.

##