HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

Een Goed Gesprek

Een Goed Gesprek van columnist Marjan Luif met Pieter Bouwman over de fotoafdeling.

---

De Levensloopregeling

De FNV-leden hebben in meerderheid ja gezegd: er komt dus een Sociaal Akkoord.
Het poldermodel werkt weer. Maar er zit nog wel een adder onder het gras. De bevriezing van de lonen is nu voor één jaar vastgelegd, voor het tweede jaar hangt die bevriezing nog af van de onderhandelingen over de VUT-regelingen, het pré-pensioen en de Levensloopregeling. Allemaal maatregelen om mensen langer te laten werken.

Die Levensloopregeling houdt in dat je als werknemer met hulp van de fiscus kunt sparen voor een tussentijds verlof, bijvoorbeeld om een reis te maken, of voor je zieke moeder of partner te zorgen, of gewoon bijkomen van het hectische leven.
Het is een paradepaardje van het CDA, maar wat ís het eigenlijk? Een vernieuwing in het arbeidsbestel of een mooie naam voor een regeling die eigenlijk een bezuinigingsmaatregel is?
'Een prachtig vehikel voor directeuren en grootaandeelhouders', zo noemde hoogleraar fiscale economie Leo Stevens, de regeling.

Een debat met econoom en architect van de regeling Lans Bovenberg en zijn collega Leo Stevens.

---

Op stap naar Bantega

Ieder kind moet af en toe z'n moeder zien.
Dat kan een bijzonder vreugdevolle bezigheid zijn, maar als de moeder in kwestie in het zogenaamde buitengebied woont en kindlief afhankelijk is van openbaar vervoer, dan wordt het nog een hele onderneming.

Vraag het onze verslaggever Gerrit Kalsbeek.
Gisterochtend elf uur verliet hij de hoofdstad teneinde vijf uur later honderd kilometer verderop te arriveren in het Friese gehucht Bantega.
Zijn moeder, genaamd Minke en zijn stiefvader Geert zijn, zoals iedereen in Bantega, in het gelukkige bezit van een auto.
Mensen zonder vierwieler zijn gedwongen het dorp te verlaten. Mevrouw van Maldegem bijvoorbeeld. Zij woont sinds drie jaar in Lemmer, een stukje verderop.
Een verslag van een lange barre tocht richting buitengebied.

---

Wie krijgt de EO?

Gisteravond was er toch gewoon een uitzending van netwerk. Dat dreigde bijna niet door te gaan want de redactie van netwerk, bestaande uit redacties van de KRO, de AVRO en de NCRV, is boos. Boos op de leiding van de omroepen want die heeft bedacht dat de AVRO naar het tweede net moet en de EO naar het eerste.

Dat zou betekenen dat de AVRO weg moet uit netwerk om plaats te maken voor de EO. Maar de redactie van netwerk wil helemaal niet dat de EO bij hen komt, of eigenlijk vooral niet dat de AVRO weggaat. De AVRO liet gisteren weten dat ze absoluut niet van plan zijn uit netwerk te stappen. Een patstelling dus.
Op Nederland 2 zit de rubriek Twee Vandaag, nu nog gemaakt door de EO en de TROS.
Kees van den Bosch praat met Klaas Samplonius, hoofdredacteur van Twee Vandaag namens de TROS.

---